Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаття: Пригадування гіркого досвіду десятирічної давнини


Зруйнована дорога на Рахівщині. Фото надане ГУ МНС у Закарпатській області
Зруйнована дорога на Рахівщині. Фото надане ГУ МНС у Закарпатській області

Ужгород – Поряд з Івано-Франківщиною та іншими областями Західної України потерпіла від літніх паводків і Закарпатська область. Тут чимало руйнацій, а місцеві мешканці пригадують події десятирічної давнини, коли два катастрофічні паводки також забрали людські життя і завдали значної шкоди регіонові. Місцева влада каже, що область досі не оговталася від тих подій, і головним чином через те, що постійно недофінансовуються протипаводкові програми.

За інформацією закарпатських рятувальників, станом на вечір 27 липня в Закарпатській області зруйновані та пошкоджені 32 мости, понад тисячу метрів берегоукріплень, підтоплені півтори тисячі господарств, 226 житлових будинків та понад 1200 гектарів сільськогосподарських угідь. Евакуювали понад 300 людей.

Поряд із цим в області через перезволоження ґрунту активізувалися зсувні процеси, нерідко землею засипає автомобільні дороги, призупиняється рух. Крім того, зсувами засипає річки, через це вода виходить з берегів і додає проблем.

Але це ще не найстрашніше: за інформацією Головного управління МНС у Закарпатській області, максимальні рівні води ще не пройшли всією областю, чимало низинних районів залишаються у зоні ризику. Учора надвечір у Закарпатті оголосили чергове штормове попередження з приводу проходження максимальних рівнів – від 4 до 5 метрів – у Тячівському та Виноградівському районах. Цих максимумів чекали цієї ночі, результати їхньої небезпечної «діяльності» ще уточнюються.

Закарпаття вже має гіркий досвід боротьби з паводками

Десять років тому Закарпатська область вже пережила дві подібні природні катастрофи. Лише двома паводками – 1998 і 2001 років – у краї було повністю зруйновано 5 тисяч житлових будинків, 21 тисячі завдано серйозної шкоди. Паводкові води знищили 66 кілометрів гідрозахисних споруд, зруйнували та пошкодили 75 мостів, стихія вивела з ладу майже 800 кілометрів доріг та низку об’єктів. Загальні збитки перевищили 1 мільярд гривень, на той час ця сума була дуже великою. Але найстрашніше те, що в результаті паводку 2001 року загинули 9 осіб.

За десятиліття Закарпаття встигло оговтатися від катастроф: відбудовані всі житлові будинки, дамби, берегоукріплення, дороги та мости, об’єкти комунальної інфраструктури. Крім того, в рамках низки спеціальних програм споруджені нові захисні споруди. Зокрема, вдалося захистити найпотужніший залізничний вузол України – місто Чоп, який майже з року в рік підтоплювала повноводна Тиса.

Але максимально зробити все те, що можна було, тобто захистити область від майбутніх паводків, і від нинішнього також, не вдалося. Проблема в тім, що Державна протипаводкова програма «Тиса» на 2002–2015 роки, яка й покликана була захистити край шляхом будівництва різних захисних споруд, акумулювальних ємностей, постійно недофінансовується.

Повністю гроші надійшли на виконання її заходів лише один раз – у 2006 році. Торік Закарпаття отримало на реалізацію програми на 25 мільйонів гривень менше, ніж необхідно. Цього року ще гірша ситуація: в Державному бюджеті на виконання протипаводкової програми «Тиса» із запланованих 204,3 мільйонів гривень передбачені лише 80,9 мільйонів, тобто всього 40 відсотків від потреби.

(Ужгород – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG