Доступність посилання

ТОП новини

«Навколо імміграції є багато страху і стереотипів» – брюссельський експерт


Брюссель – Вже близько двох тижнів Брюссель лихоманить через кризу, пов’язану із акціями протесту нелегальних мігрантів. Люди різних національностей, котрі з тих чи інших причин опинилися у Бельгії, вимагаючи легалізації свого становища, йдуть на крайнощі. Одні захоплюють церкви та громадські приміщення і оголошують голодні страйки. Інші цілими групами вилазять на висотні будівельні крани у центрі Брюсселя, погрожуючи кинутися вниз. Всі вони вважають, що мають моральне право хоча б на тимчасові бельгійські документи. Та через місцеву політичну кризу розгляди питань регуляризації нелегалів щоразу відкладаються. Крім того, тиск і шантаж не є демократичними методами вирішення проблем, кажуть місцеві політики. Радіо Свобода запросило до розмови директора Центру «За рівність та боротьбу проти расизму» Едуарда Делрюеля.

– Чому так багато складнощів у питаннях легалізації мігрантів, адже експерти називають чимало переваг цього явища для Європи? До того ж, усі знають про нестачу водіїв, медсестер, загалом робочих рук у багатьох галузях місцевої економіки?

– Британські дослідження свідчать, що коли організувати вільний рух людей, це призведе до загального росту економічних показників. Наразі існує багато страху, вигадок та стереотипів навколо імміграції. Це правда, що Бельгія і загалом Європа не спроможні прийняти у себе всі злидні світу. Проте, коли ми змушені будемо взяти свою частку,ми її візьмемо. Зрештою, як я вже сказав, це є позитивним моментом.

– А як бути зі внутрішньою імміграцією, адже, скажімо, в Італії вже довгий час триває протистояння між місцевими мешканцями та ромами, що прибули з Румунії?

– Знову ж таки стереотипи, згідно з якими проблеми імміграції завжди пов’язують з тими, хто прибув із-за меж Євросоюзу. Але ж феномен внутрішньої імміграції також існує. Вона значно більша за обсягами, коли подивитися на міграцію зі східноєвропейських країн. Тож ми не можемо будь-як зняти всі перепони, тому необхідні двосторонні аналізи й угоди. З іншого боку, закрити всі проходи, поставити митника чи поліцейського на кожному розі вулиці теж не має сенсу. Навіть у часи нацизму в Німеччині не вдавалося зробити кордони непроникними.

– Тож на яких принципах Євросоюз має будувати свою політику стосовно міграції?


– Я завжди стверджував, що політика стосовно міграції має три сторони. Перша – які інтереси має Європа. Наприклад, Бельгія абсолютно логічно повинна аналізувати всі переваги імміграції. Друга сторона – це які міграційні інтереси у країни, звідки походять іммігранти. І останнє – які інтереси у самих мігрантів. Безумовно, всі три сторони дуже складні й простих рішень у питаннях міграції не існує.

– Чи проводитиме Бельгія «відбіркову міграцію», яку так завзято відстоює Франція, що наразі керує всією європейською політикою?

– Звичайно ж, ми можемо проводити відбір мігрантів, але добре продумавши, як ми це маємо робити. Бо коли йтиметься лише про організацію перекачування високоосвічених фахівців з країн Східної Європи чи деінде, то я далеко не впевнений, що ми маємо на це право. Такі речі взагалі не прийнятні. А щодо тих, котрі вже працюють тут нелегально, ми мусимо докласти зусиль, щоб перетворити цю «підпільну економіку» на законну. Адже вони становлять конкуренцію легальним бельгійським працівникам.

(Брюссель – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG