Доступність посилання

ТОП новини

У Белграді демонструють на підтримку Радована Караджича


За даними поліції, на демонстрацію в центрі столиці Сербії зібралося в вівторок увечері понад 15 тисяч учасників. Організатори очікували на 150 тисяч.

За порядком стежать тисячі працівників спецзагонів поліції. Група демонстрантів влаштувала з ними сутичку, яка, за повідомленнями, обійшлася без серйозних травм.

Організатор демонстрації, ультранаціоналістична Сербська радикальна партія, хоче перешкодити видачі колишнього лідера боснійських сербів Міжнародному кримінальному трибуналові в справах колишньої Югославії.

Її лідер Александар Вучич закликав скинути владу президента Сербії Бориса Тадича. За його словами, Тадич «убиває Сербію», а керують країною «злодії й бандити».

Європейський Союз у вівторок нагадав Сербії про її міжнародні зобов’язання з метою зблизитися з ЄС, перше з яких – видача Гаазькому трибуналові розшукуваних ним осіб. ЄС заявив, що не зніме з Сербії торговельні санкції, доки Караджич не буде виданий до Гааги.

Тим часом сербський Суд у справах воєнних злочинів на вечір вівторка так і не отримав скаргу адвоката Караджича, в якій той оскаржує рішення цього суду видати колишнього президента Республіки Сербської в Боснії Гаазькому трибуналові.

За словами адвоката, він послав цю скаргу останньої дозволеної законом миті, під північ у п’ятницю, поштою з сусідньої Боснії.

У суді кажуть, що мають право залишити скаргу без розгляду, якщо вона не надійде «протягом розумного часу».

У Гаазі на Караджича чекає 11 пунктів звинувачення в геноциді, злочинах проти людяності, воєнних та інших злочинах.

Головні з них – звинувачення в геноциді через понад 43-місячну облогу боснійської столиці Сараєва 1992–1996 років, у якій загинули від 10 до 12 тисяч осіб, і в співучасті в геноциді, а саме влаштуванні різанини в Сребрениці, коли війська боснійських сербів знищили в цьому боснійському місті 1995 року близько 8 тисяч чоловіків і підлітків, босняків-мусульман.
XS
SM
MD
LG