Доступність посилання

ТОП новини

Москва незадоволена наміром Києва відзначити 350-річчя битви під Конотопом (європейська преса)


Прага – Європейська преса продовжує публікувати матеріали про намагання Києва переглянути стосунки України з Росією на основі низки історичних подій, сучасне трактування яких дозволяє зрозуміти весь драматизм боротьби українців за свою незалежність. Йдеться також про плани української влади відзначити у 2009 році 350-річчя перемоги українського війська над московською армією під Конотопом, що викликає велике невдоволення у Кремлі. Газети також інформують про сьогоднішню гостроту політичного протистояння між колишніми помаранчевими союзниками в Україні.

Одна з найстаріших англомовних газет Туреччини «Тюркіш Дейлі Ньюс» оприлюднила матеріал професора історії Індіанського університету США Дмитра Шлапентоха, в якому йдеться про різне ставлення у Києві та Москві до ролі мусульман в національній історії. Автор зауважує, що наміри України вступити до НАТО призводять до перегляду змісту деяких ключових сторінок історії держави, особливо, що стосується ролі Москви у трагічній боротьбі українців за свою незалежність. У турецькій газеті мовиться про те, що нова українська влада вирішила відзначити у 2009 році 350-річчя Конотопської битви, в якій українська армія гетьмана Івана Виговського у союзі з кримськими татарами розгромила під Конотопом, на території нинішньої Сумщини, 100-тисячну московську армію. Внаслідок цієї перемоги Москва втратила 40 тисяч загиблими і 15 тисяч потрапило в полон, армія ж Івана Виговського втратила під Конотопом 4 тисячі козаків і 6 тисяч татар. У статті американський професор наголошує, що дата Конотопської битви – червень 1659 року, протиставляється нині у Києві даті Переяславської Ради – зима-весна 1654 року, внаслідок якої Москва хотіла поглинути Україну як територію. В «Тюркіш Дейлі Ньюс» відзначено, що Україна акцентує у цій події (Конотопській битві) татарський елемент, щоб відзначити свій західно-європейський цивілізаційний аргумент, тоді як у Москві розглядають цей «симбіоз українця і татарина» не лише як «українську багатокультурність», але й як потужну загрозу. На думку тієї ж турецької газети, в Росії існують гострі проблеми негативного ставлення до мусульман і вихідців з Азії, яких Кремль і нинішня російська еліта «підозрюють у змові із Заходом» проти Москви. «Тюркіш Дейлі Ньюс» стверджує, що «росіяни бачать у намаганнях України відзначити дату Конотопа не лише «зрадництво», але й плани оточення Росії», тоді, як вона «опинилася перед воротами Європи, яка закрита для неї, за винятком російської нафти й газу».

Австрійська «Ді Прессе» вважає, що протистояння між нинішнім Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко і Президентом Віктором Ющенком небезпечно ослабляє та «паралізує країну». Ця газета робить висновок, що внаслідок останньої бюджетної війни між БЮТ і «партією Ющенка», коли Президент «намагався пошити в дурні Прем’єра», «колишні союзники Помаранчевої революції остаточно посварилися і тепер Тимошенко «виступає за дострокові президентські і парламентські вибори» але більшість у парламенті не дуже поспішає з цим. «Ді Прессе» також зауважує, що партнери по коаліції нині звалюють один на одного вину за нові й нові загрозливі тенденції в економіці України і в Києві «вкотре сподіваються на «вибори, які вирішують все».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG