Доступність посилання

ТОП новини

Готовність українських законодавців допомогти потерпілим від повені. Чи об'єднало українську владу людське горе і чи здатна вона адекватно реагувати на надзвичайні ситуації? Чи матимуть реальну підтримку потерпілі?


Гості Вечірньої Свободи: народні депутати Валерій Коновалюк (ПР) та Анатолій Семинога (БЮТ)

Валерій Коновалюк, Анатолій Семинога у студії Радіо Свобода


















(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: У ВР більшість та відсутність опозиції. Такий висновок могли б зробити деякі вправні витівники політичного жонглювання, якби Рада працювала у звичному режимі.

Втім, на порядку денному стояло питання: зміни бюджету. І зібратися депутатів з цією метою змусила стихія на Західній Україні.

Яценюк зрадів, що зібрали 440 голосів. Я розумію пана Яценюка: якщо поставити себе на його місце, нарешті в нього не болить голова, що парламент проголосує, взагалі рішення буде ухвалене.

Але чому бюджетне ефективне голосування можливе лише в режимі авралу або, як кажуть у народі, що не було б щастя, якби нещастя не допомогло?

Анатолій Семинога: Я не думаю, що нещастя допомогло. Нічого такого у ВРУ не сталося.

Те, що дійсно сьогодні в Україні стихійне лихо, і депутати просто зобов’язані були прийняти це рішення, вони сьогодні зібралися на…

Роман Скрипін: Це у ВР стихійне щастя, тому що ВР ніяк не могла ухвалити зімни до бюджету.

Анатолій Семинога: Та й вони сьогодні не ухвалили зміни до бюджету. Бюджет так і залишився нерозподілений. Лише виділені кошти на подолання ліквідації наслідків тієї проблеми, яка є. Це по-перше.

Анатолій Семинога: Cьогодні ніхто не може з упевненістю сказати, яка ж сума потрібна для того, щоб ліквідувати наслідки стихійного лиха, бо більшість територій, які постраждали, ще під водою.
А по-друге, це знову ж таки не виділення коштів на ліквідацію наслідків, бо сьогодні ніхто не може з упевненістю сказати, яка ж сума потрібна для того, щоб ліквідувати наслідки стихійного лиха, бо більшість територій, які постраждали, ще під водою.

Коли вода зійде, тоді можна буде порахувати реальні збитки. І лише тоді можна буде виділити кошти на ліквідацію тих наслідків, які сьогодні є.

Виділено певну суму. Ця сума розподілена по областях. Знову ж таки, не маючи конкретної реальної калькуляції, Кабмін пропонував збільшити цю суму. І дати можливість Кабміну залучити 24 мільярди гривень для будівництва доріг, для поліпшення саме транзитності нашої держави, на презентації її на «Євро-2012».

На жаль, сьогодні таке рішення не було прийняте. І це політична боротьба.

Роман Скрипін: І відразу кілька запитань.

Таке враження, що Ви не задоволені голосуванням, хоча БЮТ ініціював позачергове засідання ВР. Правильно ж?


Анатолій Семинога: Ми сьогодні виконали програму -мінімум. Але програму -максимум, на жаль, не виконали.
Анатолій Семинога:
Так. Ми сьогодні виконали програму-мінімум. Але програму- максимум, на жаль, не виконали.

Роман Скрипін: Тобто, Ви не задоволені результатами?

Анатолій Семинога: Тим результатом по подоланню наслідків повені частково задоволені. Але якби ми сьогодні думали не про політичне протистояння, а про інтереси держави або українців, ми могли б зробити набагато більше.

Роман Скрипін: Тепер сполучення «Євро-2012» і повінь. Поясніть мені, яку дорогу розмило на Західній Україні, через яку пересуватиметься транспорт до «Євро-2012»?

Анатолій Семинога: Та всі дороги розмило на Західній Україні.

Роман Скрипін: Не всі. У нас міністр з надзвичайних ситуацій в студії пояснив, що в нас розмило 680 км доріг.

Анатолій Семинога: 680 км доріг.

Роман Скрипін: Назвіть ділянку дороги, скажімо, Київ-Львів, яку розмило.

Анатолій Семинога: А що, у нас лише для «Євро-2012» повинна дорога Київ-Львів ремонтуватися? А решта доріг? Навіть тих самих гірських доріг, які в нас сьогодні розмило?

Роман Скрипін: Вони не беруть участі в «Євро-2012».

Анатолій Семинога: Їх як мінімум треба робити на рівні європейських стандартів, а не для того, щоб залатати сьогодні дірки, щоб їх завтра знову розмило, і вони були у такому ж самому стані.

Роман Скрипін: Пане Семинога, у цій студії був пан Гуржос, який доповідав про «Євро-2012» і підготовку автомагістралей, то, за вимогами УЄФА, Україна не має підготувати всю транспортну магістраль або всю транспортну комунікацію до «Євро-2012». Йдеться лише про комунікацію між містами шістьма, де можуть відбуватися ігри.

Анатолій Семинога: Ну і чудово. Можна сказати, що ми за ті кошти, які є в Україні, до 2012 року можемо зробити хоча б один автобан, який буде відповідати європейським стандартам. Хоча б, скажімо, від Львова до Києва…

Роман Скрипін: Ні, це питання стосується… Або говоріть про 24 мільярди на відновлення транспортної інфраструктури і про конкретні речі говоріть .Ви ж самі говорите, що все під водою, і важко порахувати, тоді не прикривайтеся «Євро-2012», тому що це речі не дотичні на сьогоднішній день.

Анатолій Семинога: Я говорю про ті речі, які дійсно сьогодні мають місце. Ми сьогодні не можемо визначити тих реальних збитків, які нанесені цією повінню.

Роман Скрипін: Хто порахував 24 мільярди тоді?

Анатолій Семинога: А хто порахував 6 мільярдів гривень…?

Роман Скрипін: Очевидно, депутати, якщо вони ухвалили таке рішення. І Ви голосували, я так розумію, «за». 441 голос «за».

Анатолій Семинога: Де калькуляція? Де…?

Валерій Коновалюк: По-перше, я хочу поправити, що це не стосувалося виділення 24 мільярдів. Це право на залучення запозичень. Це кредити. Тоді фактично можна було б з’ясувати, який обсяг грошей потрібен сьогодні на відбудову доріг.

Але почну з того, що я хочу особисто висловити співчуття тому, що трапилося в цих областях, у західній Україні, тому що на Івано-Франківщині мешкає частина моєї родини. Я завтра збираюся відбути туди і фактично відвідаю не тільки те село, де вони мешкають, а й сусідні села.

Але я хочу сказати, що дійсно парламент мусить демонструвати таку єдність не тільки тоді, коли відбулося стихійне лихо і біда в Україні.

Я не задоволений тим, що ми не почули тих обставин, з яких почалися ті події. Ми мусили б почути, чому надзвичайний стан був проголошений 29 липня? Чому не були вжиті всі заходи, щоб попередити? Бо ми розуміли, що насувається така погода, треба було б створити всі умови для того, щоб наші державні установи діяли достатньо оперативно.

Ми сьогодні могли б вжити заходів, які стосуються не тільки…

Роман Скрипін: Давайте так: назвіть ці заходи. Бо в цій студії, я ще раз повторю, був міністр з надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, і ми з ним про це говорили.

Якщо Ви знаєте, яких заходів треба було вжити, щоб не допустити таких наслідків, то назвіть їх.


Валерій Коновалюк: По-перше, виконати ті програми, які протягом останніх років були схвалені і були забезпечені фінансуванням з державного бюджету…

Роман Скрипін: Ви знаєте, що всі захисні споруди були побудовані 40-50 років тому. І жоден з попередніх…

Валерій Коновалюк: Повені в Україні відбувалися останніх багато років, і держава фінансувала. Я можу Вам перерахувати ті програми, які фактично сьогодні не профінансовані на 100%.

Ми бачимо, як будувалися ті захисні споруди, з якими порушеннями, з якими зловживаннями, яким чином діяли ті установи, які мусили б забезпечувати контроль за цими речами.

Роман Скрипін: Хто винен? Давайте так визначимо: Ви кого звинувачуєте?

Валерій Коновалюк: Мені хотілося б, щоб ми не тільки отак віддали 6 мільярдів на подолання наслідків, а з’ясували, що це велика купа грошей, яка могла б бути спрямована на підвищення соціального захисту людей і таке інше. Це величезні державні гроші!

Роман Скрипін: Величезні.

Валерій Коновалюк: Президент визначив, що за все відповідає Кабінет Міністрів, тобто забезпечити у найкоротші строки ліквідацію наслідків стихійного лиха. Але вносить свій законопроект про зміни до державного бюджету.
Валерій Коновалюк:
Але коли за цим стоїть безвідповідальність, то це інша розмова. І коли Президент України своїм указом ввів не надзвичайний стан, він визначив, що проголошено на окремих територіях надзвичайну екологічну ситуацію.

Головним пунктом він визначив, що за все відповідає Кабінет Міністрів України, тобто забезпечити у найкоротші строки ліквідацію наслідків стихійного лиха. Але вносить свій законопроект про зміни до державного бюджету.

От коли ми бачимо, що немає узгодженої позиції влади, парламентської коаліції, виникає сумнів у тому, що ця політика і цей вплив держави буде більш ефективно впивати на вирішення цих проблем, які сьогодні дійсно впливають на життя людей.

Коли нам кажуть, що ні, загинуло тільки 2-3 чоловіки, а зараз ми з’ясовуємо, що 30…

Роман Скрипін: Хто говорив, що 2-3?

Валерій Коновалюк: Це була прес-конференція шановного пана міністра по надзвичайних ситуаціях, коли він спростовував інформацію, називав, що там 2-3 людини, а судмедекспертиза називала вже інші показники…

Знаєте, це життя людей, це трагедія і треба говорити завжди правду.

Роман Скрипін: Ми говорили з паном міністром про 22 загиблих.

Валерій Коновалюк: Важко було припинити святкування тих подій, які були присвячені 1020-літтю хрещення Київської Русі?

Валерій Коновалюк: Президент, на мій погляд, мусив сьогодні, мабуть, бути не в Криму, а брати участь у засіданні ВР.
Але Президент, на мій погляд, мусив сьогодні, мабуть, бути не в Криму, а брати участь у засіданні ВР.

Роман Скрипін: Ви знаєте, Президент уже гасив пожежі, здається, разом з міністром з надзвичайних ситуацій, за що потім діставав від цього ж міністра дошкульні коментарі.


Валерій Коновалюк: Не треба гасити пожежі, треба виконувати обов’язки.

Роман Скрипін: Так що він має робити, Президент?

Валерій Коновалюк: Керувати і контролювати виконавчу владу, виконувати ті функціональні обов’язки, які передбачені Конституцією, і все.

Роман Скрипін: Які саме? Стосовно от повені, що має робити Президент? Він видав указ і доручив це робити уряду. Що він має далі робити?

Валерій Коновалюк: Якщо немає засобів подолання стихійного лиха в тому ж МНС, і ми всі визнаємо це, то треба було направити військові підрозділи, з’ясувати питання про припинення дострокової мобілізації тих солдатів, які сьогодні там мають родини і все інше.

Тобто, ми могли б сьогодні обмежити наслідки. Це головне! А не так, знаєте, воювати. 5 мільярдів. Скільки? 6 мільярдів! 10 мільярдів…! Це інше питання.

Анатолій Семинога: Я не можу погодитися з тим, що ми могли б там щось обмежити.

Я вважаю, що в цій ситуації МНС спрацювало дуже оперативно, професійно. Ми в комітеті вивчали цю роботу, яка проведена МНС, тією комісією, яка створена для ліквідації наслідків повені, вважаємо, і всі члени комітету це відмітили, що дії МНС, військових і взагалі комітету були абсолютно професійними…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG