Доступність посилання

ТОП новини

У давньому Нобелі на Рівненщині завершилась коронація українських гумористів


Український гуморист Анатолій Паламаренко:«Гумор має бути шляхетним»
Український гуморист Анатолій Паламаренко:«Гумор має бути шляхетним»

Рівне – Старовинне містечко під назвою Небль вперше згадується 1262 року в Галицько-Волинському літописі. Через 100 років це містечко перетворилося у село, а згодом і зовсім загубилося серед мальовничої поліської природи. Та уже вп’яте щороку до Нобеля тягнуться літератори – за премією.

Дістатися до Нобеля не те що гумористові, а й затятому туристові важкувато. Адже навіть дороги тепер не ведуть до мальовничого й овіяного легендами озера Нобель. Однак щороку, саме тут, на своєрідному півострові, відбувається вручення Нобельської (не плутати з Нобелівською) премії.

Озеру й однойменному селу на півострові, який сполучає з берегом вузенька смужка суші, пощастило! Вони розташовані подалі від галасливих автотрас у найпівнічнішому в області Зарічненському районі. Через те й природа виглядає первозданною, а мова тутешніх мешканців вирізняється з-поміж говірки навколишніх сіл, дивуючи давніми вкрапленнями, – ось де знахідка для філологів!

Нагороджують за шляхетність гумору

У попередні роки існування фестивалю його лауреатами стали Анатолій Паламаренко і Юрій Береза, Олег Чорногуз і Ростислав Солоневський. Нині незаперечними літературними лідерами фестивалю визнані місцевий гуморист Роман Демчук та киянин Євген Дудар – за гумористичні збірки з високоякісними жартами.

Критерії, за яким високе журі вибирає переможців, – народне коріння і шляхетність їхнього гумору.

«Бо українська гумористика – красива, велична й історично значима, я заслухався тут її перлами», – каже лауреат та член журі фестивалю Анатолій Паламаренко.

Зрештою, і назва «Нобель» співзвучна латинському «nobelis» – «шляхетний».

Переможці премію отримують у мішках

Оскільки єдиним спонсором заходу поки що була Зарічненська райдержадміністрація, нобельські лауреати в грошах суттєво програють перед нобелівськими. Однак своїх 500 гривень вони отримують п’ятьмастами гривневими монетами у мішках.

Як зазначила голова Рівненської обласної організації Спілки письменників України Лідія Рибенко, про премію вже знають гумористи зі всієї України, але прийняти всіх охочих нобельці не можуть. Тож наступного року письменники сподіваються на державну підтримку і спочатку проведуть конкурсний відбір.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG