Доступність посилання

ТОП новини

У Росії засудили за вбивства чільного керівника ЮКОСа


Московський міський суд виніс вирок Леонідові Нєвзліну на довічне ув’язнення заочно.

Колишнього співвласника, віце-президента і члена ради директорів колишньої однієї з найбільших російських нафтових компаній визнали винним в організації низки вбивств і замахів.

Сам Нєвзлін останніми роками живе в Ізраїлі, де отримав громадянство. Він категорично відкидає ці й інші висунені проти нього в Росії звинувачення як політично мотивовані.

Представник Нєвзліна на засіданні московського суду зачитав його заяву, в якій той називає вирок «показовим процесом, влаштованим під наглядом Кремля».

За словами його адвокатів, вони мають намір оскаржити вирок у Верховному суді Росії і в Європейському суді з прав людини.

Нафтову компанію «ЮКОС» у Росії звинуватили в несплаті податків і присудили до сплати величезних сум, які перевищували її прибутки. Відтак одну з найбільших нафтових компаній Росії як банкрута розпродали частинами, значною мірою підконтрольним російській державі структурам.

Її керівника й співвласника Михайла Ходорковського в Росії засудили на 8 років ув’язнення за хабарництво й ухилення від сплати податків і висувають йому й нові звинувачення. Правозахисники називають Ходорковського політв’язнем. Вони вважають, що причиною ліквідації компанії і переслідування її керівників стало фінансування ними опозиційних до Кремля політичних сил.
XS
SM
MD
LG