Доступність посилання

ТОП новини

«М’ясистий імпорт». Українські виробники м’яса бідкаються на неконтрольований імпорт


Якщо в Україні й надалі розростатиметься імпорт м’ясної продукції, вітчизняне виробництва м’яса занепаде, переконують українські виробники м’яса. На їхню думку, неконтрольований імпорт гальмує розвиток галузі та зрештою може викликати скорочення виробництва. Зі свого боку, в уряді вважають, що імпортувати таку продукцію доводиться через її нестачу на українському ринку. Попит на неї зростає, тому й довелося закупити цього року двісті тисяч тонн. Українські виробники м’яса бідкаються на неконтрольований імпорт. А хто і як контролює самих виробників?

Виробники проти неконтрольованого імпорту м’яса

Генеральний директор корпорації «Тваринпром» Сергій Гнатюк зауважує, що українські виробники м’яса не закликають до повної заборони імпорту. Вони проти того, щоб закуповували м’ясо, незважаючи на інтереси вітчизняних виробників. «М’ясо руйнує наших виробників. Ми не будемо знати, куди діти нашу продукцію. У цьому році Прем’єр-міністр зробила все, щоб закрити контрабанду м’яса. І сьогодні зупинено. Ми почали розвиватись. Другий рік виробництво м’яса збільшується. У цьому році на 5%, було на 15%. Коли створили такий шалений імпорт — ми не проти імпорту, але він має бути контрольований. Адже має завозитись якісне м’ясо, а не обрізки, хвости».

Уряд України змушений був збільшити імпорт м’яса

У Кабінеті Міністрів України наголошують на тому, що жодним чином не збираються ігнорувати українських виробників м’яса. Якби не складна ситуація на ринку такої продукції, уряд не змушений був би збільшувати імпорт. Про це розповів Дмитро Микитюк, директор Департаменту тваринництва Міністерства агропромислового комплексу України. Він також запевнив: становище на ринку під повним контролем. «Згідно з балансом 200 тисяч тонн ми і маємо імпортувати. Не вистачає, тому й сплановано в зв’язку з підвищенням купівельної спроможності, щоб зробити баланс м’яса і забезпечити населення, тому й завозиться. У цьому році більше. Але робиться баланс, в якому передбачається імпорт, експорт і власне виробництво. На сьогоднішній день непроста ситуація на ринку м’яса, але вона контрольована і стабільна. Якихось кризових ситуацій немає».

Якість м’яса та контроль

Киянка Жанна ніколи вегетаріанкою не була, проте після недавнього випадку такого варіанту для себе вже не виключає. «У день мого народження ми з батьками вирішили піти в ресторан. Замовили шашлик із свинини, від якого мені стало дуже недобре. Декілька днів мене нудило».

У тому, що сталося з Жанною, звичайно, можуть бути винні працівники ресторану, а не ті, хто виробляв м’ясо для злощасного шашлику. Однак кілька опитаних нами на вулиці пересічних споживачів м’ясної продукції скаржилися на не найкращу якість того, що вони купували в офіційних торгових точках. Хто і за якими критеріями має контролювати виробництво м’яса? Відповідь професора, співробітниці Інституту гігієни та медичної екології Марії Гулич. «Є спеціальні вимоги щодо якості м’яса, але дуже важливо враховувати можливість різноманітних захворювань у тварин. Однак сире м’ясо – це прерогатива ветеринарної служби, департаменту ветеринарної служби та департаменту аграрної політики».

Вітчизняні виробники суворо дотримуються стандартів якості, а от саме про імпортне м’ясо цього не скажеш, переконує Сергій Гнатюк. До того ж, за твердженням українських виробників, в Україну імпортують не м'ясо як готовий товар, а продукти його переробки. «Пропонуємо завозити якісне м’ясо. Якщо свинина - півтушами. Якщо курятина – тушки. Не завозити блочне м’ясо, каркаси, обрізки».

Впровадження нових стандартів на виробництво м’ясної продукції перенесли

Тим часом терміни запровадження нових держстандартів на виробництво м’ясної продукції (зокрема, ковбаси) перенесли на весну. Нині українська ковбаса на три чверті складається із сої та решти домішок. Хоча нові стандарти мали вже діяти від 1-го серпня нинішнього року. Причини перенесення пояснив Радіо Свобода заступник міністра аграрної політики Юрій Лузан. «Асоціація м’ясників та виробники звернулися в Міністерство економіки і Держстандарт з тим, що вони не готові відразу перейти на нові стандарти, тому що потрібно змінювати рецептуру. Особисто з нами не радилися. Рішення про відміну нових держстандартів на виробництво м’ясної продукції було прийняте без відома Міністерства аграрної політики».

Тепер нові державні стандарти сподіваються запровадити з 1 квітня наступного року. Тоді м’яса у ковбасі вищого ґатунку має бути 100%, а у ковбасі 1-го сорту – мінімум 80%.


Де Ви купуєте м’ясо? У магазині? На базарі? Взагалі не вживаєте? Як Ви оцінюєте його якість?
Іван, архітектор: Я купую на базарі. Якщо чистенька і охайна бабуся, беру. Дивлюся, щоб на вигляд було апетитне.
Олена, домогосподарка: Я вважаю, що в окороках та курках-гриль – одна хімія. Мені привозять перевірені знайомі продавці м’яса.
Юрій, бухгалтер: Теща привозить з Молдавії куряче м’ясо. Яка якість я не знаю, але дешевше.
Олена Вікторівна, пенсіонерка: Я не купую м’яса, бо мені ледь на хліб вистачає. А найдешевша ковбаса – це одна соя.
Олексій, юрист: Я купую лише балички з магазині. З ковбасою у мене були проблеми, тому я боюся.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG