Доступність посилання

ТОП новини

На Тузлу – з миром!


Олесь Доній: під пиво вірші йдуть краще
Олесь Доній: під пиво вірші йдуть краще

Сімферополь – У Криму розпочався перший українсько-кримськотатарсько-російсько-білоруський літературно-мистецький фестиваль «Барикада на Тузлі». Як заявив у Сімферополі ініціатор заходу, народний депутат України Олесь Доній, він проходитиме під гаслом «На Тузлу – з миром!».

За словами Олеся Донія, останніми роками острів Коса Тузла був «яблуком розбрату, але має стати територією дружби». Заходи фестивалю в Сімферополі й Керчі проходять за підтримки Міністерства культури та туризму й Міністерства сім`ї, молоді та спорту. А заходи на самому острові Коса Тузла проводяться «на власний страх і ризик вільними громадянами у вільній країні», заявив Олесь Доній, додавши, що акція не має політичного підґрунтя.

Та все ж, як повідомили організатори, вони відчувають спротив у проведенні цього фестивалю в Криму. Зокрема, у Сімферополі влада відмовилася надати «барикадистам» в оренду приміщення Республіканської бібліотеки імені Івана Франка, а потім – Будинку офіцерів. Через це перший виступ поетів у Сімферополі відбувся просто неба на вулиці Пушкінській, що, втім, лише привернуло увагу мешканців і гостей Сімферополя. Проти проведення фестивалю на острові Коса Тузла виступили також у кримському главку СБУ та прикордонники.

Перші глядачі «Барикади на Тузлі» у Сімферополі
Попри це, в рамках фестивалю, організованого київським мистецьким об’єднанням «Остання барикада», пройде низка перформансів, літературні читання, в тому числі у Керченській виправній колонії та безпосередньо на острові Коса Тузла. На Тузлі поети читатимуть вірші, відбудуться перформанси від Сашка Недонія «Поглиблення каналу українсько-російської дружби» і фаєр-шоу феодосійського театру вогню «Вольфрам».

У фестивалі беруть участь кримськотатарські, українські, білоруські і російські поети, співаки і художники, серед яких Лірник Сашко (Київ), Едуард Драч (Київ), Анна Рус (Москва), Ігор Сід (Керч), Ісмет Шейх-Заде (Сімферополь-Бахчисарай), Сергій Квятковський (Мінськ) та інші.

Фестиваль «Барикада на Тузлі» завершиться 3 серпня.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG