Доступність посилання

ТОП новини

Ірина Дерюгіна програла спортивний арбітраж


Ірина Дерюгіна зможе бути присутня на Олімпійських іграх у Пекіні, але лише як тренер. Водночас Спортивний арбітражний суд підтвердив решту санкцій, що їх наклала на Дерюгіну Міжнародна федерація гімнастики, яка звинуватила її в порушеннях дисциплінарного кодексу.

Спортивний арбітражний суд задовольнив позов українського тренера і судді з гімнастики, колишньої чемпіонки світу, до Міжнародної федерації гімнастики лише частково.

Суд у Лозанні зняв із Ірини Дерюгіної заборону на участь у будь-яких офіційних заходах Федерації, зокрема і в Олімпійських іграх.

Таким чином вона зможе бути присутня на Іграх у Пекіні як член української делегації, тобто як тренер.

Водночас Спортивний арбітражний суд залишив чинними всі інші санкції, які наклала на Ірину Дерюгіну Міжнародна федерація гімнастики, повідомив Суд у суботу.

За цим повідомленням, розгляд справи відбувся 28 липня, а рішення в ній оголосили сторонам 31 липня.

Ірина Дерюгіна також має сплатити 2 тисячі швейцарських франків (майже стільки ж у доларах США) судових витрат Федерації.

Причини покарання не оголошували

Міжнародна федерація гімнастики раніше звинуватила її в низці порушень свого дисциплінарного кодексу, суть яких не деталізували.

Відтак Федерація вирішила негайно й на час до кінця спортивного циклу 2009–2012 років виключити Ірину Дерюгіну зі свого технічного комітету з ритмічної гімнастики і заборонити їй участь у будь-якому своєму комітеті чи комісії, а також вилучити її зі списку суддів із ритмічної гімнастики.

Це означає, що вона не зможе взяти офіційної участі і в наступних Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні.

Як член технічного комітету Міжнародної федерації гімнастики, який займається навчанням і оцінкою суддів, Ірина Дерюгіна мала бути в Пекіні членом головного суддівського журі, яке виправляє помилкові оцінки і вирішує дисциплінарні питання.

Ірина Дерюгіна заперечує звинувачення.

Спершу всі заборони наклали на 8 років, але вона оскаржила їх в Апеляційному трибуналі Міжнародної федерації гімнастики. Цей Трибунал 1 липня скоротив термін до 4 років. Відтак Ірина Дерюгіна оскаржила й цю ухвалу в Спортивному арбітражному суді.

21 квітня президентська комісія Міжнародної федерації гімнастики оголосила про таке покарання українського тренера і судді, звинувативши її в цілій низці порушень дисциплінарного кодексу Федерації.

Ці пункти стосуються: порушення статуту, правил, ухвал і директив Федерації; завдання шкоди іміджеві гімнастики, Федерації чи її членів своєю поведінкою, словами чи вчинками; неспортивної поведінці; неналежного втручання в перебіг чи визначення результату змагань; образливих вчинків щодо гімнастів, членів чи урядовців Федерації.

Які конкретно порушення стоять за цими пунктами, наразі не повідомляли.

Спортивний арбітражний суд обіцяє оприлюднити свою детальну ухвалу з обґрунтуванням через кілька днів.

Ірина Дерюгіна покарана не вперше

Міжнародна федерація гімнастики в своєму повідомленні про нинішню ухвалу Суду нагадала, що 2000 року вже накладала на Ірину Дерюгіну санкції терміном на рік.

Через це вона не змогла взяти участі в Олімпійських іграх того року.

Тоді йшлося про її серйозні суддівські помилки, виставлення несправедливих оцінок, свідоме порушення обов’язків судді і неодноразове порушення оцінкового кодексу Федерації і присяги судді.

Того разу Спортивний арбітражний суд зазначив, що Ірина Дерюгіна виявила упередження стосовно деяких спортсменів, пошкодила репутацію ритмічної гімнастики як олімпійського спорту і порушила правила «чесної гри» й олімпійські ідеали.

За повідомленнями, причиною стала тоді дискримінація з боку Ірини Дерюгіної української гімнастки Олени Вітриченко, яка була суперницею її підопічних гімнасток.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

XS
SM
MD
LG