Доступність посилання

ТОП новини

ПЕН-Клуб по-ГУАМ-івськи


Київ – ПЕН-Клуб письменників країн -членів ГУАМ утворено в Азербайджані на спеціальному літературному форумі. Таким чином, міждержавне об’єднання ГУАМ прокладає собі шлях не лише в енергетичний, а й у мистецький простір Європи.

Відтепер ГУАМ – не тільки Каспійсько-Чорноморський нафтовий коридор чи спільна боротьба з російською енергетичною гегемонією, а й співдружність українських, молдавських, грузинських та азербайджанських письменників.

Київський видавець Дмитро Стус, один із ініціаторів створення ПЕН-Клубу у рамках гуманітарних ініціатив ГУАМ, бачить у цьому перспективи.

«Для мене цікавіше говорити і шукати виходи не на Захід, де нас особливо ніхто не чекає, а працювати з тими країнами, літературами, культурами, для яких ми цікаві. Приблизно так мислять і в Азербайджані, та і грузини так само. Такі паралельні рівні спілкування – я думаю, це цікаво», – каже видавець.

Київський письменник Сергій Грабар побачив в Азербайджані не тільки нафтові вежі серед каспійських хвиль, списи мінаретів, гаряче сонце, а й людей – творців унікальної культури, що увібрала у себе європейську і мусульманську мистецькі традиції.

«Азербайджанці – це не тільки торговці овочами і фруктами у нас на ринках, але й глибокі інтелектуальні люди. Азербайджан – країна з глибокою історією, досить нещасна. Тому що в Азербайджані сім мільйонів азербайджанців, а в Ірані – 32 мільйони. Через кого так вийшло? Через ту ж Росію, яка у ХІХ столітті взяла собі шмат і відхопила», – зауважує письменник.

ПЕН-Клуб ГУАМ аж ніяк не спрямований проти когось – навпаки, його члени ставлять за мету відкривати творчі світи одне одного і поширювати їх на різні території – від Каспійського до Чорного морів і далі.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG