Доступність посилання

ТОП новини

Порядок у містах Італії контролюють військові


Рим – До охорони правопорядку в Італії залучили військові підрозділи. Щоб приборкати високий рівень злочинності, за розпорядженням уряду 3 тисячі озброєних армійців патрулюють найбільші міста і центри утримання нелегальних мігрантів.

Зони підвищеного ризику – станції метрополітену, площі, парки, базари і пляжі – тепер під пильним оком не лише поліції, а й солдатів у камуфляжах. Це один із останніх заходів правоцентристів, викликаний масовим невдоволенням населення з приводу погіршення криміногенної ситуації.

Подібний крок не слід вважати мілітаризацією італійських міст, а, швидше, відповіддю на вимоги громадян, наголосив міністр оборони Іньяціо Ла Русса.

«Те, що наші вулиці небезпечні, є визнаним фактом. На сьогодні стало трохи спокійніше. Ми не заявляємо про розв’язання всіх проблем із подолання злочинності, але свідомі того, що рухаємося у правильному напрямку», – заявив урядовець.

Є і критики, і задоволені

Із боку опонентів-лівоцентристів лунають скептичні відгуки. На їхню думку, доречніше було б надати більше засобів і повноважень правоохоронцям, а військові мають займатися своєю справою.

Поза тим, додають критики, створюється хибне враження, що Італія погрузла в криміналі і сили правопорядку не можуть дати цьому ради. Профспілки кажуть, що військові – зайві контролери на вулицях, бо не знають місцевості і тому не можуть оперативно орієнтуватися у містах.

Біля станції метро на околиці Рима один із перехожих висловлює невдоволення присутністю війська: «Появу військ на вулицях я вважаю пропагандистським кроком. Це абсолютно не додає честі Італії. Італія, на щастя, не Китай і не Латинська Америка, щоб вдаватися до таких заходів».

Інший, навпаки, з полегшенням зітхає: «Нарешті це місце під пильнішим контролем. Зазвичай зранку тут неможливо пройти: довкола сліди нічних гулянок із порожніми пляшками, шприцами і таке інше…».

Армія на вулицях уже бувала, але не проти іммігрантів

Солдати і поліцейські ретельно перевіряють документи в іммігрантів. За нелегальне перебування на території країни тепер передбачена кримінальна відповідальність.

Втім, в історичному центрі столиці – жодного армійця. Як пояснив мер Джанні Алеманно, він не хоче лякати туристів у Вічному місті.

Міністри тіньового уряду опозиції переконані, що присутність військових у культурних центрах країни зовсім недоречна у розпал туристичного сезону.

Операція «Безпечні вулиці» триватиме півроку і обійдеться державі цього року в 31 мільйон євро. Така ж сума передбачена вже і на 2009 рік.

Італійська влада не вперше вдається до залучення збройних сил для забезпечення правопорядку. Найгучніша акція була у 1992–98 роках на Сицилії. Військові боролися з розгулом мафіозних кланів. А кілька місяців тому прем’єр Сильвіо Берлусконі надіслав армійців розчищати від сміття вулиці Неаполя та охороняти сміттєзвалища.

Кабінет правоцентристів, прийшовши до влади після квітневих виборів, запевняє, що неухильно виконує передвиборні обіцянки про боротьбу зі злочинністю і нелегальною імміграцією. Водночас Євросоюз уже не раз критикував чинний уряд Берлусконі за розбурхування ксенофобії стосовно іноземців, котрих обвинувачують у погіршенні криміногенної ситуації в Італії.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG