Доступність посилання

ТОП новини

Зону лиха відвідують європейські експерти з матеріальною допомогою


Брюссель – Човни, насоси, електрогенератори, обладнання для очистки води та засоби швидкої допомоги з країн Євросоюзу нині вже на шляху до місць, що потерпіли від повені. Крім того, Комісія Європейського Союзу надіслала своїх фахівців до України, Молдови та Румунії, де стихія спричинила значні збитки та людські жертви. Вони мають надати допомогу в координуванні та перебігу рятувальних операцій. А у разі необхідності ЄС готовий також розглянути можливість надання фінансової підтримки.

Україна, що потерпіла від повені, вже отримала допомогу від Литви, Польщі, Чехії, Росії та Угорщини. Наразі підтримати потерпілі райони матеріально чи в експертному плані виявили бажання й інші країни.

Представник Міністерства закордонних справ Бельгії Франсуа Деле повідомив Радіо Свобода, що його країна відгукнулася на запит європейської спільноти і запропонувала надіслати до України два плоскодонні рятувальні човни. «Якщо все ще існує потреба, їх можуть використовувати для рятування під час затоплень. Тепер справа за організацією перевезення човнів на місце», – сказав речник.

До того ж, за його словами, на додачу до трьох європейських експертів, що вже є на місці, Бельгія запропонувала ще одного, зі своєї країни.

Допомогою керує Єврокомісія

Ефективно розподілити міжнародну допомогу, що надходить до України, та керувати нею взялася Європейська Комісія. Саме відділ Комісара з питань охорони довкілля звернувся до країн-членів ЄС із пропозицією зібрати й надіслати до районів Західної України, що потерпіли від повені, необхідну допомогу.

Як розповіла речниця Єврокомісії Барбара Гельфферіх, Україна звернулася до Центру моніторингу та інформації Євросоюзу по допомогу та надіслала список потрібних матеріалів, тоді Центр звернувся до країн-членів із проханням надати електрогенератори, машини для наповнення мішків піском та надіслати експертів із повеней.

Відгуки надійшли з різних країн ЄС: одна запропонувала розкладні будинки, інша – фахівців. «Ми ж займаємося координацією цієї допомоги», – зазначила речниця.

«Як буде треба – дамо і гроші»

Вона додала, що, зокрема, Чехія надіслала 6 водяних насосів та півтисячі спальних мішків, Естонія запропонувала дизельний генератор, а Польща – 4 надувні човни. Внесли свою частку в допомогу Україні також Іспанія та Словаччина.

Центр моніторингу та інформації, створений при відділі з питань довкілля Єврокомісії, розіслав своїх спеціалістів також до Молдови та Румунії. Дві групи вже прибули до Києва та Кишинева.

Сьогодні європейські фахівці відвідають західні райони України разом із експертом із питань гуманітарної допомоги Європейської Комісії, що перебуває в Києві з кінця минулого тижня. Основна мета – провести оцінку потреб для реконструкції та цивільного захисту населення. Одночасно вони координуватимуть розподіл допомоги, що надходить із Євросоюзу, та стежитимуть за її правильним використанням.

Представниця Єврокомісії Барбара Гельфферіх додала: якщо населення території, що потерпіла від повені, постане перед можливістю гуманітарної катастрофи, Євросоюз готовий надати необхідну фінансову допомогу.

«Перша відповідь Євросоюзу на стихійне лихо відбувається завжди через Центр моніторингу та інформації. Пізніше картина трагедії стає яснішою. Початкова стадія позаду, і ми знаємо справжні обсяги надзвичайної ситуації, а територія лиха стоїть перед можливістю гуманітарної катастрофи. У цьому разі можуть бути потрібні гроші на тривалу допомогу. Тоді можуть бути використані різноманітні фінансові інструменти», – зазначила речниця.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG