Доступність посилання

ТОП новини

Чи може Україна проводити спільну аграрну політику з Росією


Прага – Росія заявляє, що хоче проводити з Україною спільну аграрну політику. Поки подробиць не оголосили, експерти сумніваються, що це буде можливо в галузях торгівлі зерном і цукром, але були б раді, якби йшлося про продаж української продукції в Росії.

Росія домовляється про спільну аграрну політику з Україною, повідомив міністр сільського господарства Росії Олексій Гордєєв. За його словами, сторони обговорюють, як координувати політику на ринках третіх держав, зокрема, стосовно зерна, цукру і м’ясної продукції.

Так міністр звітував прем’єрові Росії Володимирові Путіну про результати переговорів із українськими урядовцями, включно з Прем’єром Юлією Тимошенко, які відбулися у Дніпропетровську.

Ця заява пролунала у той час, як на Заході гостро критикують аграрну політику самої Росії, а саме — її плани створити державну компанію з продажу зерна, яка контролюватиме близько половини експорту збіжжя.

На думку британської газети Financial Times, є загроза, що «Москва хоче перетворити продовольство на «дипломатичну зброю», так само, як «Газпром» маніпулює постачанням газу».

У можливій спільній політиці є сумніви, але й перспективи

Тим часом президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Лісіца сумнівається, що Україна зможе координувати зернову політику з Росією.

«В Україні з великої п’ятірки зернотрейдерів лише одна компанія українська, всі інші транснаціональні і вплив на них уряд має досить незначний. У Росії ж навпаки; те саме стосується і Казахстану», – сказав експерт Радіо Свобода.

Алекс Лісіца також має застереження щодо перспектив спільної політики з продажу цукру. За його словами, в Україні в цьому році зменшилися посіви під цукровий буряк, і тому виробництво цукру впаде.

«Я думаю, що мова піде про забезпечення внутрішнього ринку цукром, а не про те, щоб його кудись експортувати», – вважає експерт.

Натомість, на думку президента Українського клубу аграрного бізнесу, координація з Росією корисна в тому разі, якщо міністри сільського господарства двох держав знайшли спільну мову щодо поставок української м’ясомолочної продукції до Росії.

Наразі Росія має претензії до якості українських товарів, і тому російські інспектори оцінюють кожне підприємство, перед тим як давати дозвіл на імпорт його продукції.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG