Доступність посилання

ТОП новини

США: Відповідь Ірану неприйнятна


За словами американських урядовців, документ із однієї сторінки, що його Іран подав у вівторок координаторові зовнішньої і безпекової політики Євросоюзу Хав’єрові Солані, не є відповіддю на пропозицію провідних держав світу.

Натомість у ньому знову повторено наполягання Тегерана на своєму праві провадити мирну ядерну діяльність, повідомили представники США.

Раніше Державний департамент США заявляв, що Іран мусить подати серйозну відповідь до вівторка, після того, як попередній термін збіг у суботу без відповіді.

У Сполучених Штатах повторили, що, коли такої відповіді не буде, світовій спільноті «не залишиться іншого вибору, як вдатися до додаткових заходів» щодо Ірану.

У середу п’ять країн – постійних членів Ради Безпеки ООН та Німеччина проведуть телефонну конференцію своїх керівників, щоб обговорити свої подальші дії.

Понад два тижні тому ці шість держав подали Тегеранові пакет пропозицій в обмін на припинення його ядерної програми і дали знати, що в разі незгоди на Іран чекатимуть нові, ще суворіші санкції ООН.

Іран, подаючи в вівторок свій документ, наголосив, що він не є відповіддю на ці пропозиції.

Тегеран стверджує, що має невід’ємне право на свою суто мирну ядерну програму і ніколи не відмовиться від цього права.

У світі побоюються, що Іран під прикриттям цієї мирної програми працює на здобуття ядерної зброї.
XS
SM
MD
LG