Доступність посилання

ТОП новини

Заповідають нові, жорсткіші санкції щодо Ірану


Іранський комплекс збагачення урану в Натанці
Архівне фото
Іранський комплекс збагачення урану в Натанці Архівне фото

Нью-Йорк – Сьогодні з ініціативи Сполучених Штатів має відбутися міжнародна нарада з питань запровадження нових, жорсткіших санкцій щодо Ірану за його чергову відмову припинити розробку ядерної програми.

Ця ініціатива викликана тим, що Іран не відповів на нову пропозицію шістьох держав – це постійні члени Ради Безпеки ООН: США, Велика Британія, Франція, Китай, Росія плюс Німеччина. Вони обіцяли Тегеранові відмовитись від впровадження нових санкцій ООН та інших ізоляційних заходів за однієї умови: якщо Іран заморозить процес збагачення урану, бо ця програма, як вважає Рада Безпеки, веде Ісламську Республіку Іран до виготовлення ядерної зброї.

Від 2006 року Рада Безпеки тричі ухвалювала економічні та інші санкції щодо Ірану і тепер уже підготовлено новий пакет каральних заходів. Одначе, Тегеран далі кидає виклик світовій спільноті, стверджуючи, що йому буцімто йдеться про мирний атом, а не про бомбу. Ніхто в ООН не йме віри цим запевненням. Цитуючи історика Тараса Гунчака, професора Ратгерського університету, в ООН «дурних нема, усі переженились».

Пропозиція «Замороження санкцій в обмін на замороження збагачення урану» не спрацьовує

У четвер 7 серпня має відвідати Тегеран представник Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ). Це Оллі Хейнонен, заступник директора МАГАТЕ, відповідальний за інспекційний нагляд над іранською ядерною програмою.

Мохамед Ель-Барадей, директор Міжнародної агенції з атомної енергії, відмовився подавати інформацію про мету поїздки. Зі свого боку, Іран, ухиляючись від прямої відповіді на послання шести держав, задекларував «готовність розпочати формальні переговори» з Хав’єром Соланою, координатором зовнішньої і безпекової політики Європейського Союзу. Солана в даному випадку репрезентує шістку держав. Ці держави підкреслюють, що формальні переговори можуть розпочатися, але не раніше, ніж після того, як Іран заморозить програму збагачення урану.

У американських спостерігачів створюється таке враження, що це така собі дипломатична гра з боку Ірану. Як уважає Уільям Кристолл, редактор консервативного журналу «Уїклі Стандарт» і оглядач «Нью-Йорк Таймз», Тегеран явно прагне виграти час, поки він збагатить достатню кількість урану для виготовлення бомби, щоб поставити світ перед довершеним фактом. З одного боку – пропонує переговори, що нікуди не ведуть, з другого – погрожує перекрити Ормузьку протоку в разі застосування сили щодо них. Президент Джордж Буш попередив, що хто б не став наступним президентом, Сполучені Штати не можуть допустити, аби Іран, країна – спонсор міжнародного тероризму, заволодів ядерною зброєю.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG