Доступність посилання

ТОП новини

Газовики домоглися зміни тарифів


Київ – «Безпека – зарплати – тарифи»: під цим гаслом сьогодні у Києві та обласних центрах України проходив страйк газовиків. Страйкарі вимагали від уряду підвищити тарифи, щоб таким чином подбати про безпеку газових артерій держави і платити належні зарплати працівникам галузі. І домоглися: уряд вирішив, що тарифи на газ, а відтак і ціни на нього для населення, переглянуть.

У Києві біля Кабінету Міністрів відбулась масова акція профспілки працівників газових господарств України, на котру зібралися понад три тисячі працівників газотранспортної і газорозподільної галузі. Вони приїхали до Києва з різних куточків держави: на яскраво-синіх і помаранчевих жилетах людей написи «Чернівцігаз», «Київгаз», «Донецькгаз», «Одесагаз», «Дніпропетровськгаз».

Допоки газовики оточили будинок уряду, усередину, просто на засідання Кабміну, з вимогами працівників галузі вирушив лідер галузевої профспілки Іван Яровий. Серед цих вимог – перегляд чинних тарифів на транспортування газу, підвищення зарплат, недопущення техногенних катастроф у газових мережах.

Оксана Тернощак із «Закарпатгазу» каже, що підвищення тарифів необхідне: «Ми прийшли сюди тому, що переживаємо за безпеку наших газопроводів, щоб надійне було газопостачання, тобто без аварійних ситуацій. Ми живемо за рахунок тарифів на транспортування і постачання газу. Ці тарифи абсолютно не забезпечують наші витрати у повній мірі. Вони не забезпечують нам ту чисельність працівників, яка необхідна нам для обслуговування газопроводів. Наші тарифи не відповідають сьогоденню абсолютно!»

«Тарифна війна»: початки і шляхи розв’язання

Експерт із питань енергетичної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олена Вітер теж вважає, що підвищення тарифів неминуче.

«Тарифи на газ формуються за рахунок ціни на газ власного видобутку. Тобто, за ідеєю, імпортний газ не впливає на внутрішню ціну. Принцип НКРЕ – не піднімати ціни, оскільки вони не залежать від імпортних. Але є проблема в тому, що в нас, з одного боку, дуже швидко застаріває обладнання для видобутку газу, а з іншого боку, в нас є проблеми з якістю всього технічного обладнання для постачання газу. Дуже мало коштів надається на їхню модернізацію. Що буде? Урядові невигідно піднімати ці тарифи на газ. Але, зважаючи на міжнародний досвід, де споживачі платять за газ досить високу ціну, і зважаючи на те, що нам усе одно доведеться звідкись брати гроші на модернізацію всіх газорозподільних мереж, ціна буде підніматись», – сказала експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

Уряд підтримав газовиків. Чи не запізно?

Після переговорів із газовиками прем’єр Юлія Тимошенко повідомила, що 7 серпня Національна рада з регулювання електроенергії перегляне тарифи для газорозподільчих організацій і, відповідно, ціни на газ для населення.

Голова профспілки газових господарств Іван Яровий залишився задоволеним. «Я думаю, нам треба привітати це рішення!» – сказав він.

Зі свого боку, Юлія Тимошенко запевнила, що уряд буде дбати, щоб не було стрибка цін для населення. Наскільки збільшаться тарифи, поки що не ясно.

Тим часом критики українського уряду кажуть, що влада довго зволікала з підвищенням тарифів на газ через те, що Юлія Тимошенко не хоче робити непопулярних кроків напередодні президентських виборів.

Чи справедливі такі зауваження? Це запитання Радіо Свобода до британського експерта з Оксфордського інституту енергетичних досліджень Саймона Пірані.

«Гадаю, що всі політики на пострадянських теренах дуже нервують, коли доходить до підвищення тарифів. В Україні ця проблема актуальна останні три-чотири роки, адже зростає не лише ціна імпортованого газу, але й газу, який видобувають в Україні. Проблема в тому, що люди в цій частині світу звикли отримувати газ, електроенергію, інші комунальні послуги за заниженими цінами. Але з іншого боку, я не думаю, що пересічні українці повинні потерпати. Є досить грошей в економці. Люди, яким важко зводити кінці з кінцями, повинні отримати компенсацію. Це непросто, але з мого досвіду, різкий стрибок цін найбільше вдаряє по тих, хто має найменше грошей, а заможнішим людям оплачувати рахунки простіше», – вважає лондонський експерт.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG