Доступність посилання

ТОП новини

Дні Луцька в Ольштині – новий крок у польсько-українській дружбі


Варшава – Наприкінці цього тижня в Ольштині, що на північному сході Польщі, вперше проходитимуть Дні Луцька. Цю акцію започаткували польські українці, котрі мешкають у регіоні. У мерії Ольштина говорять, що саме завдяки польським українцям та полякам в Україні подружилися північні регіони України та Польщі, а їхні мешканці відвідують одні одних.

Цими вихідними у польському місті Ольштин українська мова лунатиме на кожному кроці. Дні Луцька в Ольштині – польська відповідь на Дні Ольштина, що в червні проходили в Луцьку.

Представник ольштинської мерії Барбара Туньска розповідає: «В Ольштині проходитиме ціла низка культурних заходів. Почнемо від презентації українських фільмів, потім буде спектакль театру «Гармидер» із Луцька, далі виставки робіт митців, концерти».

Гала-концерт проходитиме у престижному концертному залі просто неба у районі старого міста, біля підніжжя замку, в якому колись жив відомий польський астроном Микола Коперник.

На завершення Днів Луцька в Ольштині, у неділю, передбачене врочисте надання імені Тараса Шевченка одній із вулиць міста, каже Барбара Туньска: «Міська рада проголосувала раніше про надання вулиці цієї назви. Це зроблено з подачі мешканців Ольштина українського походження, як своєрідний уклін їм, а також як наголос на тому, що на карті міста вони мають свою вулицю».

Представниця мерії додала, що на одному із будинків на цій вулиці у березні наступного року, під час Шевченківських днів, мають відкрити меморіальну дошку на честь Кобзаря.

Відкриття в Ольштині вулиці імені Тараса Шевченка має символічне значення, бо таким чином на карті Польщі з’явиться чергова «українська позначка». Зараз у Польщі є два монументи Тараса Шевченка: у Варшаві, а також біля однойменної школи у малому місті Білий Бір на Кошалінщині. У кількох польських містах є площі та вулиці імені Петра Могили, Маркіяна Шашкевича, Василя Стефаника.

Луцьк – Ольштин: десять років побратимства

Після Другої Світової війни на залишених німцями північно-східних польських землях оселились поляки, що прибули з України, зокрема з Волинської області, а також українці, переселені з південно-східних регіонів Польщі в рамках операції «Вісла». Саме завдяки історичним сентиментам міста Ольштин та Луцьк понад десять років тому стали побратимами.

Про цю сторінку польсько-української історії розповідає представниця ольштинської мерії Барбара Туньска: «Усе почалось від співпраці польського Товариства любителів Волині й Полісся та Товариства польської культури імені Тадеуша Костюшка з Волині. Відколи наші міста уклали договір, почалось співробітництво у сфері економіки, обмін молоді, який триває досі».

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG