Доступність посилання

ТОП новини

Насильство в Південній Осетії набирає оберти


Грузинські вояки поблизу кордону з Південною Осетією, 6 серпня 2008 року.
Грузинські вояки поблизу кордону з Південною Осетією, 6 серпня 2008 року.

Прага – Перспектива прямих мирних переговорів між керівництвом Грузії та Південної Осетії розсіялася, як гірський туман. Сьогодні замість переговірників заговорила артилерія, про що заявила осетинська сторона. Влада самопроголошеної Південної Осетії пояснила свою відмову почати переговори з Тбілісі грузинським обстрілом по населених пунктах республіки. Грузинський міністр з питань реінтеграції Темурі Якобашвілі лише підтвердив, що переговори, які мали відбутися сьогодні в Цхінвалі, були скасовані.

Грузинські сили і військові підрозділи бунтівної Південної Осетії ще вчора обмінялися обстрілами, включно, з використанням артилерії. В Цхінвалі заявили, що в результаті грузинського обстрілу є щонайменше 18 поранених. Грузини кажуть, що з їхнього боку поранено двох.

Лідер самопроголошеної Південної Осетії Едуард Кокойти звинуватив грузинську сторону в початку воєнних дій.

«Російські миротворці робили все для того щоб грузинська сторона припинила стріляти по Цхінвалі з мінометів, гранатометів іншої зброї великого калібру. Однак стрілянина не припинялася, після чого ми вимушені було завдати удару у відповідь. Ми зараз будемо робити все для придушення цього по всіх напрямках», – заявив Кокойти.

А грузинський міністр з питань реінтеграції Темурі Якобашвілі, у свою чергу, звинуватив у початку воєнних дій Південну Осетію.

«Вони вигадали новий метод. Стріляти по нас із цивільних об’єктів, шкіл, лікарень, так, щоб у випадку вогню у відповідь звинуватити грузинів у варварстві. Це справді варварські дії з їхнього боку, бо це вони здійснюють свою пропаганду за рахунок життів, здоров’я і благополуччя громадян», – наголосив грузинський міністр.

Саакашвілі звинуватив у підігріванні ситуації Москву

А президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, перебуваючи в Горі, поблизу кордону з Південною Осетією, звинуватив у підігріванні ситуації у цьому регіоні Росію. Москва ж вважає головним ініціатором воєнних дій в Південній Осетії саме Тбілісі.

В район конфлікту прибув російський спеціальний посланець Юрій Попов, який висловися проти прямих переговорів між Тбілісі і Цхінвалі. За такі переговори виступають США та ЄС.

Про необхідність виключно мирного врегулювання в Південній Осетії йдеться і в коментарі МЗС України. Українські експерти вважають, що Київ має не допустити розколу Грузії і взяти активну участь у миротворчих операціях в регіоні.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG