Доступність посилання

ТОП новини

КУЛЬТ- МАЙДАН на Свободі


Огляд подій культурного життя України

Діячі українського шоу-бізу йдуть в ногу із життям. Трагічні події на Заході України, де триває потужна повінь, стали імпульсом до незвичної творчої акції. Так, лідер гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко, в миру більш відомий під псевдо Кузьма, створив текст і музику пісні, яку так і назвав: «Повінь». Ініціатива Кузьми, ніби повінь, захопила інших митців, в результаті чого з'явився одноіменний кліп. У ньому знялися Олександр Пономарьов, Таїсія Повалій, Сашко Положинський, Тарас Чубай, Дмитро Клімашенко та інші виконавці та гурти.

Характерно, що кліп не є суто мистецьким жестом, а, насамперед, акцією прямої дії. Щось подібне здійснили польські артисти, коли дванадцять років тому Польща теж потерпіла від стихії. Завдяки кліпові вдалося зібрати значні кошти, які спрямували на допомогу потерпілим. На це ж розраховують і творці українського кліпу. А ще, в піку політикам, які «ходять по воді», піарячись у затоплених регіонах, митці прагнуть внести й свою дещицю в об'єднання країни. Про це, зокрема, заявив чоловік Таїсії Повалій, продюсер Ігор Ліхута. Тож уважніше дивімося на екрани - з 4-го серпня кліп демонструється на телеканалах.

Серпень - це ще й місяць різноманітних фестивалів. Щойно в Конотопі відгримів ІІІ-й Всеукраїнський рок-фестиваль «ПроРок», на чолі з Олегом Скрипкою та «ВВ». У селищі Попівка під Євпаторією розпочався славнозвісний фест «Каzантип», який традиційно називають «територією свободи». А в Карпатах, на літературно-мистецький фестиваль «Потяг до Яремче» збиралися українскі письменники й музики. Ну й, звісно, фани, які добиралися в карпатські гори з різних куточків України. Побачити й послухати, справді, було що. Хоча б спаринги, в яких зійшлися Галина Петросаняк - Петро Мідянка, Тарась Прохасько - Лесь Белей, Юрій Іздрик - Ірена Карпа, Юрій Андрухович - Андрій Любка. Прикметно, що в останній парі глядацькі симпатії більше схилилися на бік юного віршара Любки. Принаймні, аплодували ужгородському вундеркінду охочіше. Втім, метр Андрухович взяв своє на концерті, виступивши солістом відомого гурту «Мертвий півень».

Абсолютним же цвяхом фесту була Ірена Карпа, до речі, яремчанка за народженням. У вщерть заповненому Будинку культури вона читали землякам прозові уривки з майбутньої книги, насичені сленгом, щирим гуцульським матом і непідробною любов'ю до собак. Музичну частину гідно презентували гурти «ДримбаДаДзига», «Русичі», «Гуцул Каліпсо», «Рура» та італійська La Skarenemurta. Феєричності дійству додала й арт-розвага «Розмалюємо твою лису голову як писанку». Художня група Яреми Стецика з Франківська слів на вітер не кидала, і добра третина учасників імпрези потрапила під їхні пензлі.

В іншому кінці України, на Запоріжжі, народ теж розважався. Понад 1, 5 тисячі осіб взяло участь у фестивалі, присвяченому пам'яті Івана Сірка. До могили кошового отамана Війська Запорозького в селі Капулівці, під Нікополем, з'їхалися представники козацьких організацій з багатьох регіонів України. Характерно, що раніше на могилі Сірка відзначали тризну, а мистецький фестиваль цього року започатковано вперше. У ньому, окрім фольклорних колективів, кобзарів та самодіяльних артистів, взяли участь вихованці Павлоградської школи бойового гопака «Хорс». Козаки виступили з показовою програмою, а також зійшлися в бою лава на лаву. Прибула до Капулівки й козацька чайка «Спас», яка ще 1 червня нинішнього року вирушила з острова Хортиці в кругосвітню подорож. «Кругосвітки» не вийшло, позаяк чиновники не випустили судно за межі України, мотивуючи це відсутністю необхідних документів. Не обійшлося без пригод для «Спасу» і в Капулівці. Входячи до затоки, чайка зачепила мачтою лінію електропередач. Втім, цю перепону, на відміну від чиновницьких бар'єрів, екіпаж здолав. Новинкою було й те, що на відміну від попередніх років, козацький табір був оголошений зоною тверезості. Сучасні січовики могли розраховувати лишень на торгові намети пивзаводу «Рогань». А на порушників режиму очікували киї. Втім, як заявили організатори, представники Інгульської паланки Війська Запорозького, любителів київ і оковитої не знайшлося.

Хто ж не встиг виїхати поближче до природи, релаксує у свій спосіб. Скажімо, роздягається на виставці «Гола правда», що відкрилася в харківському ресторані «Якіторія». Якщо ж не хоче роздягатися, взявши участь в еротичній фотосесії, може просто оглянути картини. Українські художники-постмодерністи презентують твори, в яких сконцентровано весь спектр інтимних проблем сучасних українців. Принаймні, самі митці - Олександр Ройтбурд, Жанна Кадирова, Ілля Чичкан та інші - вважають саме так. Бо основою для своїх робіт взяли читацькі листи до журналу «Афіша», сповнені саме інтимною проблематикою. Деякі з листів розміщено поряд з картинами. Їх, до речі, всього 26, а читацьких питань «про це» незмірно більше. Тому, можливо, експозицію розширять, а то й зроблять постійною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG