Доступність посилання

ТОП новини

«Мінні жертви» на Львівщині: 19-річний солдат загинув і троє вояків поранені


Львів – 6 серпня четверо молодих десантників отримали важкі мінні травми. 19-річний солдат Тарас Марків від смертельних ран загинув. Трагедія трапилась на Яворівському полігоні, що на Львівщині. Під час планових навчань розірвався ствол міномета.

Лейтенант Олексій Рибай, молодші сержанти Назар Ковбаса та Олександр Веренько з важкими травмами перебувають у військовому госпіталі. Усіх трьох прооперували, вийнявши по два-три осколки з тіла. Операції були дуже складні і тривали близько 3 годин кожна.

Військовослужбовці отримали вогнепальні поранення мінно-розривного характеру. На даний час їхній стан залишається важким, про що повідомив виконувач обов’язків начальника Західного регіонального військового медичного центру Олександр Похлєбаєв.

Лікарі не пам’ятають, коли до них потрапляли солдати з мінними ранами

Між життям і смертю перебуває 23-річний лейтенант-контрактник Олексій Рибай з Волині. Офіцер отримав складну травму головного мозку. Його життя підтримують штучною вентиляцією легенів. Батьки лейтенанта, почорнілі від горя, не відходять від дверей реанімаційного відділення.

Полковник Олександр Похлєбаєв розповів, що лікарі борються за життя молодих військових, яких ще раз доведеться оперувати. Адже, за словами військового лікаря, «військовослужбовці отримали вогнепальні поранення, які супроводжуються раневою інфекцією, тому лікування буде тривале». «Мінних поранень… я давно не пам’ятаю таких», – зазначив військовий лікар.

6 серпня на міжнародній навчальній базі, Яворівському полігоні, під час планових занять з бойової стрільби розірвався ствол міномета. Міністерство оборони проводить службове розслідування. Попередньою причиною розриву жерла називає технічний або людський фактори. Міномет був виготовлений ще у радянські часи. Вибух міг статись або ж через його несправність, або ж застарілі боєприпаси, але Міноборони не виключає і людський фактор.

«Найвірогідніша причина – порушення питань безпеки»

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак вважає, що найвірогіднішою причиною трагедії на полігоні є порушення питань безпеки при проведенні навчань. На думку пана Бадрака, озброєння і підготовка в українській армії ведуться неналежно і саме на це мають звернути увагу військово-політичні керівники держави. Адже тривалий час армія недоотримує фінансування на бойову підготовку і переозброєння.

«Значно більше ніж 50% оборонних витрат йдуть на утримання Збройних сил, тоді як переважна більшість країн обходиться саме 50%, а далі розподіляють 25% і 25% порівно на бойову підготовку і переозброєння. У цьому питанні Україна тривалий час відстає», – зазначив військовий експерт.

Після трагічного випадку на Яворівському полігоні Міноборони припинило мінометні навчання по всій Україні доти, доки не з’ясують причини вибуху.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG