Доступність посилання

ТОП новини

Грузія і Росія на межі війни в Південній Осетії


Грузинська військова техніка неподалік Цхінвалі, 8 серпня 2008 року
Грузинська військова техніка неподалік Цхінвалі, 8 серпня 2008 року

Прага – Кровопролитні бої, що почалися в ніч на 8 серпня в Південній Осетії внаслідок наступу грузинських військ на Цхінвалі, тривали протягом усієї п’ятниці. Грузія заявила зранку, що контролює більшу частину південно-осетинської столиці. Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі оголосив «загальну мобілізацію» збройних сил країни. У другій половині дня на територію Південної Осетії ввела війська Росія. Чи вдасться запобігти широкомасштабній війні в регіоні?

Грузинські війська продовжували у п’ятницю атакувати столицю Південної Осетії і оголосили зранку про контроль над більшою частиною міста, яке розтягнуто на 4 кілометри в міжгір’ї.

Тбілісі оголосив про наміри – відновити конституційний лад на належній йому території Південної Осетії, яка на початку 90-х років, унаслідок збройного конфлікту з Тбілісі, проголосила про своє відокремлення від Грузії за підтримки Москви.

Про наступ грузинських військ у ніч на 8 серпня Радіо Свобода розповів російський тележурналіст у Цхінвалі Володимир Плетньов: «О четвертій ночі сталося щось жахливе. Все місто, центр, були обстріляні з важкої артилерії, систем «Град», мінометів. Центр міста опинився у вогняному пеклі. Ми зібралися з нашою знімальною групою і покинули місто. На шосту годину ранку ми під’їхали до села Джава, але через 40 хвилин на це село налетіли СУ-25. Вони зробили спочатку два кола, а потім почали нас бомбардувати. Бомба вибухнула в 25 метрах від нашого автомобіля».

Введення російських військ може призвести до повномасштабної війни

Нічний наступ грузинських військ посилив побоювання у світі, що Росія введе свої війська у Південну Осетію. Це сталося під вечір у п’ятницю. Як повідомило міністерство оборони Росії, підрозділи 58-ї армії вийшли на допомогу російським миротворцям у район Цхінвалі, де, за російськими даними, загинуло щонайменше 12 їхніх миротворців.

Російське телебачення показало грузинський танк, що горить у Цхінвалі
Зранку президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що більша частина Південної Осетії «звільнена» і оголосив про «загальну мобілізацію» резервістів у Грузії.

«Я хотів би, щоб увесь світ знав, що фактично триває великомасштабна воєнна агресія проти Грузії. Упродовж минулих хвилин і годин грузинська територія піддавалась бомбардуванням з боку Російської Федерації. Населені регіони, мирні місця бомбили – і це ні що інше, як міжнародна агресія в її класичному розумінні», – наголосив Саакашвілі.

Пізніше, в інтерв’ю американському телеканалу CNN Сакашвілі назвав дії Росії «війною проти Грузії на її території».

Російський президент Дмитро Медведєв у п’ятницю терміново повернувся з відпустки і зібрав Раду безпеки в Кремлі, де звинуватив Грузію в акті агресії проти російських миротворців у Південної Осетії, звернувши увагу на перестрілки між російськими та грузинськими миротворцями, які, за словами президента Росії, мали спільно захищати мир у регіоні.

Медведєв також заявив: «За Конституцією і федеральним законодавством, як президент Російської Федерації я зобов’язаний захищати життя і гідність російських громадян, де б вони не перебували. Логіка здійснюваних нами кроків диктується цими обставинами. Ми не допустимо безкарної загибелі наших співвітчизників».

А російський прем’єр Володимир Путін заявив у Пекіні перед відкриттям Олімпіади, що Грузія здійснила акт агресії і це, за його словами, не залишиться без відповіді. Секретар Ради безпеки Грузії Каха Ломая відзначив, що вступ російських військ на територію Грузії означатиме фактичний початок війни між двома країнами.

У воєнних діях винні керівники Південної Осетії?

Експерт Радіо Свобода Ліз Фуллер вважає, що ініціаторами конфлікту в Південній Осетії стали представники саме уряду самопроголошеної республіки.

«Президент Кокойти, очевидно, вирішив, що найкраща форма захисту –напад, і якщо він нарощуватиме наступ на грузинські позиції, тоді Росія виступить на допомогу і зміцнить його власне становище».

Рада Безпеки ООН, скликана за ініціативою Росії, висловила стурбованість ситуацією в регіоні, але не погодилась на запропоновану Росією заяву із закликом до обох сторін відмовитись від застосування сили.

Тим часом Сполучені Штати, Європейська Комісія і НАТО намагаються переконати сторони припинити збройні сутички і сісти за стіл переговорів. І вже увечері в п’ятницю надійшла заява ОБСЄ, яка закликає Росію, Грузію і Південну Осетію «відступити від межі повномасштабної війни» в регіоні.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG