Доступність посилання

ТОП новини

Единбург: найбільший у світі мистецький фестиваль набирає обертів


Лондон – У столиці Шотландії – Единбурзі розпочався найбільший у світі мистецький фестиваль, що носить назву «Единбурґ Фріндж». Цього року під його парасолькою упродовж трьох тижнів буде показано понад 2000 театральних, музичних, танцювальних та інших шоу.

Фестиваль «Единбург Фріндж» є часткою ширшої події, відомої як Единбурзький фестиваль. Це збірна назва для низки одночасних художньо-культурних фестивалів, що у серпні відбуваються у цьому місті.

Ці фестивалі влаштовують кілька формально непоєднаних між собою організацій. Найбільший із цих фестивалів, як це не дивно, починав 1947 року, як маленька акція, так би мовити, на узбіччі головного Единбурзького міжнародного театрального фестивалю. Він мав за мету пропагувати нетрадиційні авангардні мистецькі форми на відміну від офіційного фестивалю, що був класичним. Та «Фріндж» швидко став настільки популярним, що затьмарив основний фестиваль і нині є найбільшим мистецьким фестивалем у світі, в якому беруть участь як професіональні, так і любительські групи.

Протягом 20 днів виступить 19 тисяч акторів

Театральні і мистецькі колективи з усього світу мають за честь тут виступити, бо вважають його сцену найпрестижнішою. Цього року рекордне число шоу йде на майже 250 сценах міста.

Директор фестивалю Джон Морган розповідає: «Ми є найбільшим у світі фестивалем різноманітних артистичних форм із відкритим доступом учасників. Щороку маємо величезне розмаїття вистав із усього світу для будь-яких вікових груп і на будь-який смак. І ці шоу йдуть при все більшій кількості місць. Цього року учасники фестивалю виступають біля підніжжя пагорба «Осідок Артура», на вершині пагорба «Калтон», у плавальних басейнах, у міському зоопарку – і Единбург до цього дуже добре пристосований. У цьому місті так багато гарних, захопливих місць!».

На сценах фестивалю протягом 20 днів виступить 19 тисяч акторів. Торік вистави цього заходу подивилося мільйон сімсот тисяч глядачів.

Початок нинішнього фестивалю був рекордним за реалізацією квитків, незважаючи на технічні накладки. Наприклад, у перший день у приміщенні Pleasance на 25 різних шоу всі квитки було продано. Це вдвічі більше, ніж минулого року.

Але проблеми викликала нова система продажу квитків. Було багато випадків продажу двох квитків на одне місце. Таке трапилося, між іншим, і на дитячих виставах, у результаті родинам із дітьми, що спеціально приїхали до Единбурга на виставу, не вдалося на неї потрапити. Крім того, тисячі квитків були доставлені до театральних кас із запізненням.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG