Доступність посилання

ТОП новини

«Шукаю роботу!» Чи зростає рівень безробіття?


Кількість безробітних у Києві порівняно з минулим роком зросла майже на 2 тисячі осіб. У списках офіційних шукачів роботи— службовці і представники рідкісних спеціальностей, які не користуються особливою популярністю.

Проблемою для України є не так безробіття, як дефіцит кваліфікованої робочої сили, зазначає колишній міністр праці і соціальної політики Михайло Папієв. За його словами, сьогодні існує 2 мільйони вакансій робітничих спеціальностей. В Україні багато юристів, економістів, при тому, що в них уже нема аж такої потреби. «Коли держава сплачує кошти за навчання фахівця, то необхідно, щоб при цьому була потреба на ринку праці на відповідну професію. Тут наявна диспропорція»,— стверджує Папієв.

А на які професії нині існує попит?

70% загальноміського банку вакансій Києва складають робітничі спеціальності вузького профілю – токарі, фрезерувальники. У сфері послуг стабільно тримається попит на продавців, кухарів, офіціантів. Двадцятирічний Ігор задоволений своєю професією кухаря. Каже, що проблем із працевлаштуванням не мав ніколи.

Третьокурсниця Олена мріє одержати диплом за однією з найпопулярніших нині серед молоді професій – юриста. І хоча серед її знайомих випускників юридичних факультетів є такі, що довго не можуть працевлаштуватися, дівчина переконана, для кваліфікованих і добре підготовлених фахівців робота завжди знайдеться. «Вакансій було досить багато. Зараз моя зарплата становить 500 доларів, це пов’язано з тим, що я ще не маю закінченої вищої освіти за спеціальністю».

Кількість безробітних на Франківщині скоротилася

На Івано-Франківщині рівень зареєстрованого безробіття складає майже 3% від загальної кількості працездатного населення. Серед офіційних безробітних третина — це молодь. У міському центрі зайнятості кажуть, що кількість безробітних скоротилася у порівнянні з минулим роком, в регіоні відчутна гостра потреба у кваліфікованій робочий силі. Натомість ринок праці переобтяжений юристам і бухгалтерами.

Іванофранківець Андрій нещодавно закінчив один із приватних ВНЗ. Навчання оплатили батьки, які 7 років працюють в Іспанії. Професію вибрав модну – юриста, та поки що роботи не знайшов. Хоче влаштуватися в банк або «круту» фірму. У центр зайнятості навіть не звертається, більше надій покладає на знайомих. «Мені здається, що в цивілізованому світі соціальні служби цьому повинні сприяти. Та на даний час це родичі і друзі. Соціальні служби зараз працюють неефективно».

Престижними молодь вважає професії економіста, юриста, бухгалтера, менеджера, лікаря. Місцевий центр зайнятості такі вакансії не може запропонувати. Натомість потрібні інженери, конструктори, навіть юристи (щодо останніх уточнення: не просто за дипломом, а якого взяло б підприємство). Та ще більша потреба в токарях, фрезерувальниках, зварювальниках, водіях, механізаторах. І хоча в області 22 професійно-технічні навчальні заклади, де готують фахівців за 110-ма робітничими спеціальностями, задовольнити цей попит не вдається. Проблема в іншому – молодь не дуже охоче йде туди вчитися. Ті, хто шукає роботу, хочуть, щоб була гідна зарплата, соціальні гарантії, система пільг чи бонусів. Роботодавці ж хочуть фахівців, підготовлених на сучасному обладнанні, а не в майстернях колишніх ПТУ.

Розвиток Одеси зменшує безробіття

В Одесі гострої проблеми безробіття не існує, переконують у міському центрі зайнятості. На обліку перебуває всього 1000 безробітних, а це 0,1% від загальної кількості працездатного населення області.

Низький рівень безробіття перший заступник начальника Центру Надія Борисовська пояснює стрімким розвитком міста, особливо будівельної галузі, яка потребує робочих рук.

У центрі зайнятості в Одесі нині не лише пропонують певні вакансії. Тут дбають про підвищення професійного рівня одеситів. Створені умови для оволодіння комп’ютером, проводять семінари на різноманітні теми. Одеситам допомагають досягти вимог сьогоднішнього ринку. Нинішній працедавець хоче бачити компетентну людину. Якщо це робоча професія, це має бути людина високої кваліфікації, своєрідний універсал.

Однак звичайні одесити не дуже задоволені вакансіями, які пропонує центр. «У Центрі зайнятості пропонують роботу без соцпакету. Зарплати мізерні. Таким чином немає сенсу взагалі працювати. Цих грошей вистачає на три походи до крамниці».

Фахівців міського центру зайнятості справді турбує рівень оплати праці у деяких галузях. За статистикою, середня зарплата по області складає 1700 гривень.

Малий і середній бізнес знизить безробіття

У минулому році загальний рівень безробіття в Україні склав 6, 4% . На виплату допомоги при безробітті, а також на матеріальну допомогу в період професійної підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації було виділено майже 2 мільйони гривень. На думку економіста Василя Юрчишина, на зниження рівня безробіття може вплинути сприяння розвитку різних форм зайнятості, зокрема малого і середнього бізнесу.

У 2005 році почалися процеси дерегуляції, які розглядалися як важлива складова і зайнятості, і підвищення добробуту, і зростання ВВП. Потім ці процеси були припинені, і за останні роки економіст не може назвати жодних заходів влади, які були б спрямовані на розвиток малого й середнього бізнесу, які в багатьох країнах є основою зайнятості, виробництва тощо.

Уряд ухвалив розпорядження «Про затвердження плану заходів щодо реалізації в 2008 році Стратегії подолання бідності». У ньому передбачено, зокрема, і працевлаштування через державну службу зайнятості понад один мільйон українців.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG