Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаття знову випробовує стихія


За дві години проливного дощу Ужгородський район затопило майже повністю 11 серпня 2008р.
За дві години проливного дощу Ужгородський район затопило майже повністю 11 серпня 2008р.

Чергового підвищення рівнів річок очікують сьогодні в низинних течіях найповноводніших закарпатських річок Латориці, Тиси, Боржави.

На півметра-метр, а то й більше вони піднялися через сильні опади, які цими вихідними пройшли в області. Знову постраждали населені пункти, підтоплені житлові будинки, почалися зсувні процеси. А ще цього разу стихія завдала сильного удару по обласному центру – Ужгороду.

За інформацією обласного МНС, найбільше підтопило обласний центр – у воді опинились 231 житловий будинок, 84 підвальні приміщення та 522 дворогосподарства на 36-ти вулицях. Загалом постраждали 4 мікрорайони міста. В Ужгородському районі вода підтопила 79 житлових будинків, 77 підвальних приміщень, 1572 дворогосподарств та 250 колодязів у 15 населених пунктах. В Ужгородському, Перечинському, Свалявському районах вода підтопила більше сотні житлових будинків, загалом постраждали понад півтори тисячі дворогосподарств.

Крім того, у гірському Міжгірському районі Закарпаття через сильні опади активізувалися зсувні процеси: загалом спеціалісти зафіксували такі процеси на 7 ділянках, у 4 місцях зсуви дійшли до будинків і зупинилися за кілька метрів від них. Наразі спеціальні комісії вивчають питання, чи необхідно відселяти з них людей.

Причина нової повені не лише природна, а й екологічна

Спеціалісти називають дві причини виникнення нової повені. Перша – сильні зливи. За даними Закарпатського гідрометцентру, протягом другої половини суботи та наступної ночі випала фактично місячна норма опадів.

Друга причина підтоплень – вже традиційна для обласного центру міста Ужгорода – каналізаційні стоки не справлялись із потоком води, адже їх пропускна спроможність становить лише 50 відсотків. Одночасно насоси каналізаційно-насосних станцій працюють лише на третину потужності. Ще одна проблема – засміченість стічних канав у місті, через що навіть і при невеликому дощі відбувається підтоплення помешкань.

До речі, за вчорашнім дорученням голови ОДА, сільські голови особисто відповідатимуть за санітарний стан населених пунктів. Притягатимуть до відповідальності і громадян, які своїми діями спричинюють виникнення таких ситуацій.

На відновлювальні роботи необхідні урядові кошти

Наразі у Закарпатті четверту добу тривають відновлювальні роботи: з більшості господарств і будинків вода відведена, у Перечинському та Свалявському районах вода зійшла з усіх будинків та дворогосподарств. Уже відкачали воду з 22 будинків, 19 підвальних приміщень та 411 дворогосподарств Ужгорода.

У постраждалі населені пункти організована доставка питної води. Триває очистка та хлорування колодязів. Також вдалося відновити автосполучення. Постраждалих немає, звітують в МНС.

Вода ще не зійшла з усіх вулиць Ужгорода, частково залишаються підтопленими будинки, дворогосподарства. Заступник міського голови Володимир Бобков стверджує, що до рятувальних робіт мобілізовані всі служби. Проте коштів на повну ліквідацію місту не вистачить, для цього необхідно ще 1 мільйон гривень. Ці кошти, за словами Бобкова, будуть просити в уряду.

(Ужгород – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG