Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відкриють кав’ярню «Бункер»


Про часи визвольних змагань нагадуватиме інтер’єр, назви страв, музичний супровід – повстанські пісні. Родзинкою кав’ярні, стилізованої під повстанський бункер, стане те, що для приготування страв привозитимуть воду зі Старого Угринова, з криниці на подвір’ї, де народився Степан Бандера.

Львів має кав’ярню «Криївка», Івано-Франківськ відсьогодні матиме схожу за ідеєю та інтер’єром. Навіть за назвою, бо багато хто каже, що бункер і криївка – це одне і те ж: місце, де в підпіллі жили повстанці. Хоча деякі відмінності є, уточнює заступник директора музею визвольних змагань Прикарпатського краю Оксана Романів. «Це в принципі тотожні поняття, хоча мають зміст різножанровий. Я б сказала, що бункер – це більш воєнізована річ, укріплена сильніше, а вже криївка могла бути дещо меншою, там могли перебувати служба пропаганди або шпиталик».

У трьох невеличких залах кав’ярні «Бункер» на стінах вмуроване каміння і поміж нього – фото з тих часів, повстанські карти і схеми. Дизайнери, які працювали над інтер’єром, читали спеціальну літературу, зустрічалися з вояками УПА, радилися з працівниками музею визвольних змагань та меморіального музею Степана Бандери, відділу охорони культурної спадщини. Шукали по селах і викупили у людей речі з тих часів – пічку, умивальник, старі лампи, праски. Вишита калина у вазах, на серветках, на одязі офіціантів. Пароль не вимагатимуть, як у Львові. Зате мають свої родзинки, каже власник нової кав’ярні Віталій Попадинець.

«Попити гарної смачної кави з джерела Степана Бандери, з Старого Угринова. Це в нас дуже велика фішка. У нас є ліцензія на відбір питної води. Друга – це в нас страва «Бункер». Входить печена картопля, сало, огірочок, 50 г. Так щоб українець відчув, що він українець».

У меню страви за старовинними рецептами та з повстанськими назвами: борщок «Повернення героя», уха «Засекречений штаб», деруни з м’ясом «Гетьман з булавою» і зі сметаною «Гуцулка Ксеня», вареники з картоплею «Шикуйтесь, хлопці». Музичний супровід – це повстанські пісні. А ще тут планують проводити презентацію книжок на національно-визвольну тематику, показ кінофільмів. Віталій Попадинець наголошує, що йдеться не лише про те, щоб привабити туристів.

«І на туристів, приїжджих, і на молодь сучасну. Не суть у тому, щоб тільки для туристів, це ж не музей, це ж кав’ярня».

Міститься нова кав’ярня «Бункер» у самому центрі Івано-Франківська.

(Івано-Франківськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG