Доступність посилання

ТОП новини

Приклад Грузії може призвести до політичних змін в Україні (світова преса)


Прага – У європейських газетах запитують, чи зможе президент Франції Ніколя Саркозі, а з ним і Європа, яку він представляє, допустити, щоб Росія вторглася на територію суверенної країни вперше після Чехословаччини і Афганістану? Низка газет наголошує на небезпеці, у зв’язку зі вторгненням Росії в Грузію, для України, яка чи не єдина на теренах СНД відкрито виступила на боці Тбілісі. Експерти також зазначають, що війна в Грузії може призвести до значних політичних змін в Україні.

Європейське видання «Вол Стріт Джорнел» пише про те, що вторгнення російських сил до Грузії дозволяє світові «усвідомити справжність наполеонівських амбіцій Володимира Путіна», де він, на думку газети, «намагається відродити панування Росії в Євразії». «Вол Стріт Джорнел» називає дії Росії в Грузії «найбільш нахабним вчинком путінського режиму», чого не було в Росії від часів занепаду СРСР. Це видання закликає Захід поставити на місце Москву і пояснити, що без співпраці зі світом вона не зможе існувати.

Німецьке видання «Таґесшпігель» прогнозує тривале втручання Москви в Грузії і нагадує, що Росія ще в Афганістані і Чечні показала, що «коли вона бореться за мир, то не залишає при цьому каменя на камені».

Низка західних видань вважають, що наступним після Грузії об’єктом для атаки Кремля може бути Україна. Про це пише «Файненшел Таймс», яка наголошує, що Москва має велику спокусу захопити український Крим, щоб забезпечити собі «спокій на Кавказі і Чорному морі». А експерти американського видання «Стратфор» http://www.stratfor.com/regions/europe прогнозують великий вплив російського вторгнення в Грузію на українську політичну атмосферу і вказують при цьому на мовчання багатьох політиків в Україні щодо ситуації з Грузією, що, на думку американських експертів, викликане і обережністю, і острахом перед Росією та пасивністю Заходу.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG