Доступність посилання

ТОП новини

У Львові з'явилися добровольці для участі у бойових діях на боці Грузії


Протести під стінами генконсульства Росії у Львові.
Протести під стінами генконсульства Росії у Львові.

Львів – Протести під стінами генконсульства Росії у Львові тривають уже другий день поспіль. І будуть щодня, кажуть їхні учасники. Грузинська громада Львова і українці вимагають від Росії вивести війська з території Грузії. Водночас сьогодні близько 100 добровольців-унсовців зголосилися для участі у бойових діях на боці Грузії.

УНА-УНСО має досвід у воєнних діях в Абхазії у 1993 році. Сім унсовців, із них троє львів’ян, загинули на грузинській землі. Двоє спочивають на Личаківському цвинтарі.

Голова обласного осередку УНА-УНСО Володимир Холявінський заявив, що ніякої мобілізації організація не проводить, хоча досвід її добровольців на часі. Однак вони не поїдуть у Грузію, допоки не буде на це волі керівників держави. Втім, Володимир Холявінський зазначив, що зараз у Карпатах діють вишкільні табори для членів УНА-УНСО, але це не спеціально організовані навчання для бойової підготовки.

Львівські грузини хочуть донести правду про події у Грузії

Грузинська громада у Львові нечисленна, переважно це біженці з Грузії, які брали участь у громадянській війні у 1991-92 роках. Ще тоді, каже заступник голови грузинської громади Львова Джумбер Дзігуа, грузини усвідомлювали, що це не війна етнічних меншин, а грузинсько-російська. Акціями біля генконсульства Росії грузини, які мешкають у Львові, хочуть донести до світової громадськості те, що відбувається в них на батьківщині.

Сьогодні Джумбер Дзігуа спілкувався зі своїми родичами у Грузії. Розповів, що росіяни зайняли його рідне місто, і батьки змушені були втекти у межах 30 кілометрів.

Протести під стінами генконсульства Росії у Львові.
У Львові можливе загострення антиросійських настроїв

Чимало експертів прогнозують, що грузинсько-російська війна може спровокувати антиросійські настрої в Галичині. Переважна більшість львів’ян підтримує позицію Грузії:

– Де ступить його лапоть, «ето єго родіна». Так вони нас визволяли, так визволяли Чечню і тепер Грузію. Їм хліба не дай, тільки повизволяти.

– Ми проти того, що Росія напала на Грузію, і хочемо, щоб вони звідти вийшли.

– Сьогодні Грузія, завтра Україна.


Те, що завтра може бути Україна, про це сьогодні говорять на вулицях Львова, а також заявляють і місцеві політики.

«Відстоюючи територіальну цілісність Грузії, українці фактично відстоюватимуть Україну», – вважає УНА-УНСО.

(Львів – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG