Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі засудили адвоката Бадрі Патаркацишвілі


Емануїл Зельцер
Емануїл Зельцер

Мінськ – Мінський суд визнав винним у комерційному шпигунстві та підробці документів громадянина США Емануїла Зельцера і його секретарку Владлену Функ та засудив їх до 3 і 1 років ув’язнення відповідно. Пан Зельцер, адвокат померлого грузинського олігарха Бадрі Патаркацишвілі, був арештований КДБ Білорусі, коли у березні цього року прилетів до Мінська у справі спадщини Патаркацишвілі.

Увесь процес над американським адвокатом Емануїлом Зельцером та його секретаркою, громадянкою Росії Владленою Функ проходив за зачиненими дверима. Суд оголосив процес закритим через те, що там начебто озвучувалась інформація, яка є державною таємницею. Головного підсудного Емануїла Зельцера щодня протягом 10 днів процесу на руках заносили до судової зали. Пан Зельцер дуже хворий, а слідчі КДБ вилучили в нього всі американські ліки, в яких, начебто, знайшли наркотичні речовини і навіть завели з цього приводу окрему кримінальну справу. І хоча тепер суд зняв з пана Зельцера звинувачення у контрабанді наркотиків, ліки йому, однак, не повернули.

Адвокат Зельцера Дзмітрий Гарачка не впевнений, чи зможе той вижити три роки у білоруській тюрмі. «Я вам скажу, що визнавати винними на таких засадах – для мене це трохи дико. Ми будемо оскаржувати рішення міського суду в будь-якому випадку, хоча особливих ілюзій не маємо... Стан здоров’я пана Зельцера дуже поганий. Цей вирок для нього, як розстріл», – зазначив Дзмітрий Гарачка.

Прохання американського посольства проігнорували

Посольство США в Мінську та Державний департамент двічі зверталися з проханням до білоруської влади про звільнення пана Зельцера на засадах гуманності. Але офіційний Мінськ проігнорував ці звернення. Американські консули вже кілька місяців не мають можливості побачити свого громадянина.

Представник посольства США в Мінську Аляксєй Саламаха зауважив: «Посольству було відмовлено у спостереженні за перебігом судового процесу, тому ми не можемо бути переконаними, що він відповідав міжнародним правовим стандартам. Посольство вимагає негайної зустрічі з паном Зельцером. Понад 2 місяці нам відмовляли у консульському доступі до нього. Ми розділяємо глибоку стурбованість родини пана Зельцера станом його здоров’я і закликаємо білоруську владу надати йому всі ліки, призначені раніше».

Брат засудженого звинувачує Бориса Березовського

Брат засудженого громадянина США Марк Зельцер заявляє, що продовжуватиме кампанію за визволення Емануїла Зельцера.

«Ніякої загрози мій брат та його секретарка для Білорусі не являють. Ніякий він не шпигун, жодних підроблених документів у нього не було. Показово, що абсурдне звинувачення у контрабанді наркотиків зняте. Це значить, що в Білорусі є люди, які мають здоровий глузд. І тепер ми маємо більше надії на краще рішення», – каже Марк Зельцер.

Він переконаний, що справу проти його брата замовив та організував опальний російських олігарх Борис Березовський, який навіть приїздив на закритий процес у Мінськ.

Сам Березовський спростовує ці звинувачення. «Щодо Зельцера я багато разів давав коментарі – це абсолютний шахрай міжнародного класу, який обдурив тисячі людей у США, і не тільки. Але давайте почекаємо рішення суду і побачимо, які звинувачення проти Зельцера обґрунтовані, а які – ні», – заявив він раніше.

Водночас пан Березовській визнає, що 12 березня, невдовзі після смерті мільярдера Барді Патаркацишвілі, його адвокат Емануіл Зельцер за ініціативою Березовського і в його літаку вирушив до Мінська у справі майна Патаркацишвілі в Білорусі. Перед цим вдова Патаркацишвілі Іна Гудавадзе надіслала до прокуратури Білорусі заяву, що пан Зельцер начебто виробив фальшиві документи щодо майна її померлого чоловіка. Через це заарештували, а тепер і засудили Зельцера разом із його секретаркою.

(Мінськ – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG