Доступність посилання

ТОП новини

США починають гуманітарну місію у Грузії


Президент Джордж Буш, за участі міністра оборони Роберта Ґейтса та держсекретаря Конодлізи Райс, оголошує про початок гуманітарної допомоги Грузії. Білий дім, 13 серпня 2008р.
Президент Джордж Буш, за участі міністра оборони Роберта Ґейтса та держсекретаря Конодлізи Райс, оголошує про початок гуманітарної допомоги Грузії. Білий дім, 13 серпня 2008р.

Нью-Йорк – Президент США Джордж Буш у Білому домі заявив про початок операції з надання Грузії гуманітарної допомоги. За повідомленнями, перший літак з допомогою вже прибув до Грузії. Водночас Президент США закликав Росію до припинення конфлікту в Грузії. Разом з тим, Вашингтон звинувачує Росію у порушенні умов припинення вогню.

У заяві, з якою він виступив із приводу ситуації в Грузії, президент Джордж Буш зокрема повідомив, що відрядив міністра оборони Роберта Ґейтса із завданням розпочати гуманітарну місію, здійснювану збройними силами Сполучених Штатів. За словами Буша, ця місія буде енергійною і тривалою. «Транспортний літак С-17 вже здійснює рейс з гуманітарним вантажем на борту. Наступними днями ми використовуватимемо військові літаки, а також військово-морські сили, щоб доставити гуманітарні та медичні припаси. Ми очікуємо, що Росія дотримає своєї обіцянки пропускати гуманітарні вантажі»,— заявив президент США.

Президент Міхеїл Саакашвілі навіть висловився про нібито перехід морських та авіапортів Грузії під контроль американського міністерства оборони, але Джофф Моррелл, представник Пентагону наголосив, що «ми не маємо (подібних) планів... Нам це непотрібно».

Як зазначають спостерігачі, напад Росії на Грузію може потягти за собою як мінімум серйозне прохолодження у американсько-російських відносинах. Президент Буш наголосив, що «останніми роками Росія прагнула інтегруватися в дипломатичні, політичні, економічні структури, також у структури безпеки ХХІ століття. Сполучені Штати ці зусилля підтримували. Але тепер Росія ризикує (втратити цю підтримку) своїми діями у Грузії, бо вони несумісні з принципами цих інституцій». За словами президента Буша, щоб почати відновлювати своє місце у світі, Росія мусить дотримати свого слова і покласти край цій кризі.

Між тим, низка законодавців, в тому числі сенатор Джон МакКейн, республіканський президентський кандидат на осінніх виборах цього року, пропонує вилучити Росію з клубу «Великої вісімки» як автократичну державу, що не належить до групи найрозвиненіших демократичних країн світу, і не приймати Росію до Світової організації торгівлі. Сенатор МакКейн також пропонує бойкотувати Зимову олімпіаду в Сочі 2014 року , як колись,1980 року, Захід бойкотував Московську олімпіаду у відповідь на радянську окупацію Афіганістану.

Москва запевняє світ, що конфлікт закінчився
У грузинському місті Ґорі горять житлові будинки 13 серпня 2008 року, після оголошення домовленості про припинення вогню, досягнутої за посередництва Франції.


Як стало відомо, російська підготовка до вторгнення почалася задовго до 8 серпня. Перед тим, як грузинський кордон перетнули танки, репетиція нападу відбулася у кібер-просторі, тобто в інтернеті. «Нью-Йорк-Таймс», посилаючись на експертів, які займаються моніторингом інтернетівських потоків, повідомляє, що за пару тижнів до нападу невідомі хакери атакували грузинські урядові сервери. 20-го липня грузинську інтернетівську структуру було паралізовано мільйонами електронних послань типу «шукай кохання у Росії». З початком війни це повторили.

Твердження про порушення Росією домовленості, досягнутої за посередництва Франції, ґрунтуються насамперед на свідченнях західних тележурналістів, які ведуть репортажі з місця подій. Вони показують будинки, які палають у містах Ґорі, Поті, у навколишніх селах. Втікачі звідти розповідають про пограбування осель, про те, як у людей під дулом автомата забирають останнє. Цим займаються осетинські бойовики й російські солдати. Російські танки розрізають Грузію навпіл, зайнявши шосе напрямку схід-захід, російські війська нищать грузинські кораблі – усе це попри нібито перемир’я.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG