Доступність посилання

ТОП новини

«Новий радикальний Путін». 100 днів президентства Медведєва


За першими ста днями президентства Дмитра Медведєва спостерігачі стежили із особливою цікавістю. Адже мова йшла не просто про нову владу, а про можливість нового глави Росії реально цю владу отримати: колишній президент Володимир Путін залишився не тільки керівником правлячої партії, але й обійняв, як було домовлено, посаду прем’єра.

Фактично в країні сформувалося два центри влади і було не зовсім зрозуміло, як ця небачена в російських умовах система стане функціонувати, чи будуть центри влади конкурувати між собою, чи все ж таки співпрацювати. І якими виявляться стосунки між учнем і учителем – Дмитром Медведєвим і Володимиром Путіним – після того, як перший обійме більш високу посаду, ніж другий.

Пропаганда спрацювала: Медведєв – новий ліберальний лідер країни

Ідилії, чесно кажучи, не спостерігається. Однак і до серйозної сварки поки що далеко. Те, що глава держави і глава уряду по деяких кадрових чи бізнесових питаннях займають різні позиції, стає зрозуміло хіба що по натяках або ж виступах їхніх помічників – самі Медведєв і Путін намагаються бути напрочуд толерантними один до одного.

Так що поки що ми можемо сказати, що повноцінним президентом – у «путінському» розумінні – Медведєв поки що не став. Однак і боротьби за реальну владу доведеться ще почекати.

Проте головним є не це. Напередодні виборів нового президента і після того, як Медведєв обійняв цю посаду, головним завданням російської пропаганди було представити його як нового ліберального лідера країни. І це спрацьовувало. Варто просто пригадати, з яким ентузіазмом вітали його висунення на посаду у Вашингтоні та інших західних столицях.

Медведєв – «новий радикальний Путін»

Із новим президентом намагалися розмовляти – і не тільки друзі: на нього «виходив Міхеїл Саакашвілі, з ним встановлював контакт Віктор Ющенко. Медведєва сприймали не стільки як альтернативу Путіну, скільки як людину, здатну змінити образ Росії – якщо вже не можливо змінити її політику.

Після конфлікту з Грузією, що відбувся якраз напередодні Медведєвських ста днів, про ці сподівання можна не згадувати. Медведєв не просто взяв участь у цих подіях «за спиною» Путіна – він активно намагався відігравати у них головну роль. І виглядав більш жорстким, ніж його попередник. Це і є головний – хоча й дещо несподіваний – підсумок Медведєвських ста днів.

Новий президент виявився зовсім не «новим ліберальним Путіним». Він виявився «новим радикальним Путіним». Виникає тільки питання, для чого такий репрезентант російській еліті і яким партнером стане такий «новий Путін» для Заходу.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG