Доступність посилання

ТОП новини

Коли Росія почне «захищати своїх співвітчизників» в Україні? (європейська преса)


Прага – Низка європейських газет звертають увагу на те, що характер воєнної поведінки Росії в Південній Осетії і на території Грузії – це не один ізольований факт, а чіткі риси нової стратегії Росії, яка може поширитися найближчим часом і на терени України. Чимало оглядачів вважають, що не лише конкретна позиція нинішньої української влади щодо війни у Грузії, але й саме розташування України та етнічний склад її населення вже роблять українські терени можливим об’єктом для нової стратегії Кремля, що вже випробувана у «переможній» війні в Грузії.

Німецька впливова газета }«Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» наголошує на тому, що «російська інтервенція у Південній Осетії розглядається в Києві якраз як сигнал на адресу України». Це німецьке видання прогнозує, що вторгнення Росії на територію Грузії з метою покарати її прозахідний, натовський курс, включає у коло цієї московської стратегії й Україну, котра також шукає шлях до НАТО. Тим більше, як зауважує «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ», Україна має на своїй території значне «проросійське населення», а це може бути таким же виправданням російської агресії на українських теренах, як це було у випадку «захисту співвітчизників» російськими танками і літаками в Південній Осетії та в окремих стратегічних містах Грузії.

«Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» наводить слова головного зовнішньополітичного консультанта глави уряду Юлії Тимошенко, її віце-прем’єра Григорія Немирі, який вказує на те, що «сіра зона», «оборонний вакуум» охоплює не лише сусідній для Росії Кавказ, включно з Південною Осетією, але й Україну, яку в Москві називають «близьким зарубіжжям». Григорій Немиря, якого, як інформує «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ», Тимошенко направила до Тбілісі спостерігачем, просить Європейський Союз, щоб той робив оперативні висновки з грузинського досвіду. Немиря пропонує Брюселю, що краще заповнювати український «оборонний вакуум» шляхом більшої інтеграції України в європейську систему безпеки і оборони.

Лондонська «Файненшел Таймс» інформує про чергове загострення сосунків між Москвою і Києвом з приводу нового указу Президента України щодо порядку руху російського Чорноморського флоту на теренах України. Газета відзначає, що у Москві назвали цей указ Віктора Ющенка «несерйозним». «Файненшел Таймс» також вказує на «підозри Києва з приводу того, що Москва планує тримати свій флот у Севастополі і після закінчення Договору оренди бази в 2017 році». Згадане лондонське впливове видання висловлює міркування про те, що гострі реакції України на дії російського Чорноморського флоту біля берегів Грузії і поява тут американських військових кораблів можуть призвести до ескалації напруженості між Росією і Заходом у цьому регіоні.

Інша лондонська газета – «Таймс», ще більш категорична у цьому плані, так і заявляє, що «погрози щодо можливої блокади Чорноморського флоту Росії загрожують ескалацією конфлікту». Газета попереджає про велику небезпеку для Європи у зв’язку з тим, що Україна – це не Грузія, це «держава із 47-мільйонним населенням і будь-яка конфронтація з Росією може швидко перерости у більш масштабний європейський конфлікт».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG