Доступність посилання

ТОП новини

КУЛЬТ- МАЙДАН на Свободі


До дня Незалежності лишається трохи більше тижня. Політики визначаються, як його святкувати у Києві — з парадом чи без. А ось деякі митці вже визначилися. Вони їдуть до Гуляй-Поля. Там, уже традиційно, відбувається фестиваль «День Незалежності з Махном», організований мистецьким об’єднанням «Остання барикада». Його активними учасниками в попередні роки були такі відомі постаті, як Сергій Жадан, Лесь Подерв’янський, Юрко Покальчук, гурти «Мертвий півень» «Вася-Клаб» та багато інших.

Днями біля «Українського дому» відбулася презентація фесту, така собі проба сил. Все було мальовничо і, власне, звично – тачанка, тільняшки, бутафорські «трилінійки» й мавзери. Слово мав голова оргкомітету фестивалю, нардеп Олесь Доній. Він зазначив, що Нестор Іванович є не тільки політичною фігурою, а й насамперед уособленням волі. Ковтком естетичної свободи, за задумом організаторів, є й гуляйпільський фест. Кілька днів молодь з багатьох регіонів України тусуватиме, слухатиме виступи поетів та музичних гуртів, а також розважатиметься в перформенсах. На кшталт «Томатний лідер» нації, коли кожен охочий може поцілити помідором у портрет уподобаного політика. Насамкінець додам, що «махновський» андеграундний фест цього року претендує на міжнародний статус. Принаймні, обіцяються приїхати музиканти відомого гурту з Молдови, «Здоб ші здуб».

Навряд чи хто приїде в Гуляй-Поле з нинішньої Грузії. Гадаю, всі розуміють, чому. На трагічні події в республіці жваво відгукнулися українські діячі культури, передовсім письменники. Вони оприлюднили заяву під промовистою назвою «Ні російській агресії на Кавказі!» У ній засуджуються імперські зазіхання Росії та звучить заклик до російської інтелігенції, «совісті нації», дати адекватну оцінку діям власної влади.

Оцінка, зрештою, вже дана – варто послухати чи почитати в російських ЗМІ висловлювання тамтешніх «совістей» на кшталт письменника Проханова чи політолога Дугіна. Зводиться вона до одного: Росії треба йти далі, повертаючи втрачені території в лоно імперії. І зокрема й проти цього виступають українські діячі культури. Під зверненням підписалися поет Іван Андрусяк, літераторка й співачка Ірена Карпа, видавець Леонід Фінкельштейн, сценарист Антон Фрідлянд та багато інших. А в четвер мистецька акція на підтримку грузинського народу пройшла на столичній вулиці Шота Руставелі, біля пам’ятника автора «Витязя в тигровій шкурі». Українські поети, зокрема Сергій Пантюк, Борис Гуменюк, Анатолій Дністровий та багато інших читали вірші. Просто вірші. Після виступів відбулася панахида за загиблими.

Але життя триває, і в ньому не лише трагічне й сумне. Від учора в кінотеатрах країни можна подивитися комедію «Красунчик» німецького режисера Тіля Швайгера. Українському глядачеві стрічка цікава тим, що в ній зіграв Володимир Кличко. Отож розмови про голлівудську кар’єру молодшого з братів-чемпіонів набувають все більшого уречевлення. Щоправда, фільм виробництва Німеччини, а не США. Та й зіграв у ньому Кличко не головну роль, а епізодичну. Але все ж. До речі, грає Володимир такого собі футболіста Віталія Кличка. Ну, так у фільмі. Футболіст має намір одружитися, за ним полюють папарацці, ну й все таке – одним словом, мила попса зі щасливим кінцем. Зазначу, що фільм дубльований і чи не вперше українські громадяни почують українську мову з вуст Володимира Кличка.

Старший брат, Віталій, подавшись у політику, вже кілька разів публічно виступав українською. За молодшим поки що такого, на жаль, не спостерігалося. Ось, нарешті. Щоправда, Володимира Кличка дублював актор, позаяк боксер не зміг озвучити себе сам. Ні, не тому що завадив акцент чи, упаси Господь, нехіть. Просто чемпіон світу якраз готувався до бою з Тоні Томпсоном. Хто не в курсі, нагадаю: фахівці вважають той переможний бій чи не кращим за всю кар’єру Кличка-молодшого. Може, і в кінематографі буде так?

Ну, що ще? У Криму триває фестиваль «Каzантип», про який плануємо повести мову в одному з наступних випусків. Гурт «Гайдамаки» якраз у цю суботу вирушає до Голландії, одержавши запрошення виступити на одному з 10 найбільших фестивалів світу – Lowlands. А інший гурт, не менш відомий, готується до святкування свого 20-річчя. Мова про «Кому вниз». Як зазначив його незмінний лідер Андрій Середа, вже існує неформальна домовленість про спільний тур зі світовою рок-легендою, гуртом Nazareth. Цей гурт, до речі, теж цього року відзначає ювілей – 40 річчя створення. Принаймні, нинішню назву формація носить від 1968-го. Тож можна уявити, як «комувнизівці» та шотландсько-британські хлопці прокотяться Україною - Києвом, Львовом, Одесою, та ще багатьма містами. Втім, це буде у жовтні. Наразі ж триває підготовка, і про неї ми теж незабаром розпитаємо в Андрія Середи більш докладно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG