Доступність посилання

ТОП новини

Райс і Меркель намагаються покласти край воєнному протистоянню в Грузії


Кондоліза Райс та Міхеїл Саакашвілі в Тбілісі. 15 серпня 2008 р.
Кондоліза Райс та Міхеїл Саакашвілі в Тбілісі. 15 серпня 2008 р.

Прага – Держсекретар США Кондоліза Райс прибула сьогодні вдень до Тбілісі. Її мета – обговорити можливості встановлення перемир’я між Росією та Грузією, яке поки-що не стало повномасштабним через те, що російські війська все ще присутні на грузинських теренах. У цей же час канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрічалася в Сочі з російським президентом Дмитром Медведєвим і після цього, у неділю, Меркель прибуде до Тбілісі.

На шляху до грузинської столиці Державний секретар США Кондоліза Райс сказала журналістам, що вона має намір продовжувати зміцнювати ту крихку ініціативу, яку розпочав у напрямку пошуку миру в Грузії французький президент Ніколя Саркозі.

Кондоліза Райс сказала також, що вона буде вести мову з президентом Саакашвілі про французькі мирні пропозиції та можливі шляхи встановлення стабільного перемир’я і якнайшвидшого виведення російських військ із Грузії.

Відомо, що запропонований французьким президентом план мирного врегулювання в Грузії не виконується до кінця з тієї причини, що російські війська поки що не покидають грузинську територію, зокрема ключове у воєнному плані місто Грузії – Ґорі. Російська сторона заявляє, що вона продовжує на грузинських теренах «операцію з підтримки миру».

Буш: «США і наші союзники – на боці грузинського народу...»

Сьогодні ж президент Сполучених Штатів Джордж Буш ще раз нагадав Москві про необхідність виведення російських військ з території Грузії. «США і наші союзники – на боці грузинського народу та його демократично обраної влади. Суверенітет Грузії та її територіальна цілісність мають поважатися. Москва має дотримуватися своїх зобов’язань і вивести з території Грузії свої сили, що здійснили вторгнення», – заявив Джордж Буш.

В інтерв’ю Радіо Свобода представник Білого дому Меть’ю Брайза сказав, зокрема: «Російські сили з підтримки миру в Грузії – не сили з підтримки миру, вони – сили війни».

Після переговорів з президентом Саакашвілі в Тбілісі Держсекретар США Кондоліза Райс наголосила, що вже після підписання главою Грузії початкових умов щодо припинення вогню, запропонованих Францією, Росія мала вивести свої війська з території Грузії. Держсекретар заявила тут про повну підтримку територіальної цілісності Грузії і її демократично обраної влади. Кондоліза Райс ясно висловила позицію США про негайне припинення воєнних дій в Грузії і виведення російських військ із її території.

Російський президент Дмитро Медведєв відкинув сьогодні у Сочі звинувачення Заходу на адресу Росії у гальмуванні перемир’я в Грузії і наполіг на виключній ролі Москви у мирному врегулюванні в Південній Осетії і Абхазії. «Росія – як гарант безпеки на Кавказі і в регіоні – ухвалить те рішення, яке буде відображати безсумнівно волю двох кавказьких народів. І не просто буде приймати цю волю, але й буде керуватися у своїй зовнішній політиці цією волею та гарантувати її виконання на території Південної Осетії і Абхазії у відповідності з тим миротворчим мандатом, який у нас є», – заявив Дмитро Медведєв.

Про це Президент Росії заявив під час переговорів з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, яка прибула до Сочі з метою закликати Росію дотримуватися перемир’я в Грузії і не йти на конфронтацію із Заходом. Сама Анґела Меркель все ж повторила в Сочі «американські оцінки» про неадекватність дій Росії в Грузії. «Я хочу висловитися ясно: це нормально – протестувати, тим більше тоді, коли в цьому конфлікті є жертви і багато жертв. Навіть, якщо прийняти російську версію ролі Грузії у Південній Осетії, я все ж вважаю, що деякі з реакцій Росії були непропорційними», – зазначила канцлер Німеччини.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG