Доступність посилання

ТОП новини

У Криму відкрилася виставка фотографій для незрячих людей


Під час виставки. 15 серпня 2008 р.
Під час виставки. 15 серпня 2008 р.

Сімферополь – У Криму відкрилася перша в Європі виставка тактильних фотографій для незрячих людей «Доторкнутися і побачити». В церемонії її відкриття взяли участь голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк і нинішній та колишній спікери кримського парламенту Анатолій Гриценко і Борис Дейч.

«Час завітати на концерт. Зараз виступають танцюристи – на сцені український гопак!» – всесвітньовідомий співак Володимир Гришко «озвучує» фотографію Юрія Білака «Гопак».

«Доторкнутися і побачити» – це 30 рельєфних репродукцій оригінальних фотографій із серії «Українці» на прозорому аркуші формату А3. Кожна світлина супроводжується звуковим описом оригіналу на MP3-плеєрах. Тексти озвучили 18 відомих українців – Арсеній Яценюк, Катерина Ющенко, Ніна Матвієнко, Ольга Герасим’юк, Богдан Бенюк, Олег Скрипка, Фома з гурту «Мандри» та інші.

Фотохудожник Юрій Білак, 15 серпня 2008 р.
Автор виставки Юрій Білак із Франції розповів, що над фотографіями працював понад рік, консультувався в «Луврі», знімав, переважно, в Карпатах і Києві. Збирався і до Криму, але захворів.

«Передбачалося, що я робитиму репортаж у Криму. Мав знімати тут 10 днів, але змушений був не вставати з ліжка. Однак сподіваюся, що в майбутньому я зніматиму в Криму і зроблені фотографії представлю в іншій виставці», – зазначив Юрій Білак.

Спікер українського парламенту Арсеній Яценюк, який є засновником Фонду Open Ukraine, що організував цю виставку, каже, що для нього було принципово важливо, щоб привести цю виставку до Сімферополя, до Криму. «В той регіон, де я розпочинав свою трудову кар’єру. Власне кажучи, напроти цього приміщення я працював, на третьому поверсі кримського уряду. І мені дуже приємно, що саме в Криму виставка, яка була зроблена вперше в Європі, тут зараз представлена», – зауважив Арсеній Яценюк.

Найважливіше – привернути увагу суспільства

Спікери Арсеній Яценюк та Анатолій Гриценко. 15 серпня 2008 р.
На відкритті виставки незрячих людей було не багато, але вони щиро дякували Арсенію Яценюку за те, що ними опікується – минулого місяця, наприклад, його фонд подарував євпаторійському санаторію для незрячих автобуса.

Член правління кримської організації Українського товариства сліпих Олександр Завадовський каже, що до 1 вересня, поки триватиме виставка, її відвідає багато незрячих співгромадян: «Інвалід може сприймати те, що під пальцями, а чуючи звуковий супровід – може відслідкувати всю картину. А завдяки такому художньому звуковому супроводу незряча людина може сприймати фото природи чи культурних заходів. Я ось дивився фотографію, де на сцені танцюристи. Тобто, все те, чого не бачить інвалід. Він може сприймати це наживо, образами. Це дуже добре», – наголосив Олександр Завадовський.

На презентації також був представлений плакат із відбитками пальців відомих «голосів» тактильних фото. В кінці року плакат виставлять на благодійному аукціоні, а виручені з його продажу кошти підуть на потреби незрячих. Олександр Завадовський сказав Радіо Свобода, що сам факт існування таких тактильних фотографій і такої спеціальної виставки уже привертає увагу суспільства до проблем незрячих співгромадян.

(Сімферополь – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG