Доступність посилання

ТОП новини

Грузія підписала угоду про припинення вогню


Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що він підписав угоду про припинення вогню з Росією. Про це він сказав під час прес-конференції в Тбілісі після зустрічі з державним секретарем США Кондолізою Райс.

«Сьогодні я підписав угоду про припинення вогню. Я мушу наголосити, що це є угода про припинення вогню. Не йдеться про остаточне врегулювання. Зараз ми перебуваємо у стані вторгнення з боку Росії і російської окупації. Ми хочемо припинення російського вторгнення і окупації. Ця угода про припинення вогню стала можливою завдяки зусиллям Франції та Сполучених Штатів. Тепер нам потрібно перейти від цієї тимчасової угоди до справжньої міжнародної миротворчої сили на місці», – зазначив Саакашвілі.

Кондоліза Райс заявила, що тепер, коли під документом стоїть підпис грузинської сторони, всі російські війська та озброєні угрупування повинні негайно покинути територію Грузії.

«Російський напад на Грузію мав і буде мати глибокі наслідки для російських стосунків із її сусідами та світом, але нашим першочерговим завданням є негайне і організоване повернення цих сил до Росії», – наголосила державний секретар США.

Райс прибула у п’ятницю на переговори в грузинську столицю після зустрічі з президентом Франції Ніколя Саркозі, який запропонував умови припинення російсько-грузинського конфлікту. Раніше Райс заявляла, що деякі пункти французького плану щодо припинення вогню між Росією і Грузією, потребують уточнень для захисту грузинських інтересів.

Тим часом у Вашингтоні Президент США Джордж Буш заявив, що «залякування не є прийнятним способом ведення закордонної політики у 21 столітті».

За словами американського президента, Росія погіршила свою міжнародну репутацію тим, що надіслала військо до Грузії.

Президент США також додав, що конфронтаційні стосунки не є в інтересах ані Росії, ані Америки.
XS
SM
MD
LG