Доступність посилання

ТОП новини

НАТО має прискорити плани розширення за рахунок України і Півдня Кавказу (європейська преса)


Прага – Війна в Грузії викликала цілий вал публікацій щодо майбутніх стосунків між Росією і Заходом. У європейській пресі на цю тему з’являються прямо протилежні точки зору. У зв’язку зі вторгненням Росії до Грузії піддається також критиці і зовнішня політика ЄС, який не зміг протистояти, так само, як і США, можливій війні на Південному Кавказі. Чимало оглядачів вважають, що за діями Москви в Грузії проглядається новий стратегічний план Кремля і тому закликають якнайшвидше розширити НАТО за рахунок України й Південного Кавказу.

Один із відомих американських «атлантистів» – Рональд Асмус із Трансатлантичного фонду Маршала в Брюсселі закликає НАТО на сторінках європейського видання «Вол Стріт Джорнел» дати чітку оцінку діям Росії в Грузії і назвати це просто – «актом агресії». Цей автор також вважає, що у вівторок міністри закордонних справ країн НАТО на своєму саміті у Брюсселі мають запевнити членів цієї міжнародної організації, які побоюються тиску Росії, що взаємні зобов’язання у галузі оборони в Альянсі носять цілком реальний характер. Асмус також закликає керівництво НАТО розглянути прискорений графік реалізації планів розширення, щоб забезпечити стабільність на Балканах і втягнути в цей процес Україну та Південній Кавказ. Американський експерт закликає на сторінках «Вол Стріт Джорнел» «швидко розпочати процес прийняття до Альянсу насамперед України і Азербайджану, яким загрожує безпосередньо російська агресія». Хоча лондонська «Таймс» http://www.timesonline.co.uk/tol/news/ вважає, що Україна і Грузія «не заслужили» бути членами НАТО, бо ще не «довели до кінця демократичні реформи».

Інша британська газета – «Дейлі Телеґраф» – інформує, що Україна пропонує НАТО свої системи стеження за повітряним простором і «може бути додана Росією до переліку країн із її першочергових ядерних заходів», так як Москва заявила щодо Польщі, яка готова розмістити на своїй території елементи нової американської системи ПРО. «Дейлі Телеґраф» вважає, що підштовхує Україну до таких антиросійських кроків політика Росії стосовно Грузії. Такі пропозиції Києва, як висловлюється газета, можуть ще більше загострити стосунки між Сходом і Заходом.

Ще одне британське видання «Обсервер» звертає увагу на занепокоєння в Україні та країнах Балтії з приводу «останніх протекціоністських кроків» Росії на Кавказі. І одна з головних причин цих страхів, як зауважує газета, це значна кількість російського населення на їхніх теренах, що може стати, так само як і в Південній Осетії, спокусою для Кремля «взяти ці країни під свою протекцію». «Обсервер» наголошує, що Росія проголосила однією з головних причин вторгнення до Грузії так званий «захист своїх громадян від агресії грузинів».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG