Доступність посилання

ТОП новини

Із флотом чи без?


Великий десантний корабель «Саратов» Чорноморського флоту Росії
Великий десантний корабель «Саратов» Чорноморського флоту Росії

Чорноморський Флот Російської Федерації на території України

Президент Ющенко пропонує Росії почати невідкладні переговори про те, як російський Чорноморський Флот використовує свою базу в Севастополі. Віктор Ющенко також видав укази щодо перетину державного кордону України кораблями сусідньої держави, яка, як мінімум, до 2017-го року триматиме свій флот на території України. У Москві такі кроки Ющенка назвали «антиросійськими». А деякі українські політики стверджують: в України немає важелів впливу на Чорноморський флот Росії; він робитиме що завгодно, а Київ зможе лише виступати з указами та заявами.
Які ж перспективи цього флоту в Україні?

Повернення Російського флоту в Україну

Загострення суперечок навколо перебування Чорноморського Флоту Росії на території України сталося після того, як кораблі цього флоту взяли участь у блокуванні грузинського узбережжя. Російські джерела кажуть, що в понеділок увечері кораблі повернуться до Севастополя. Водночас, севастопольська українська військова радіостанція «Радіо Бриз» стверджує, що росіяни затрималися у Новоросійську. Мовляв, кілька кораблів під час сутичок із грузинськими військами були пошкоджені.

«Радіо Бриз» з посиланням на севастопольські військові джерела повідомило, що три кораблі Чорноморського флоту Російської Федерації, які брали участь у грузинсько-осетинському конфлікті, не можуть повернутися до Севастополя через те, що перебувають на ремонті. Зокрема, малий ракетний корабель «Міраж» отримав серйозні пошкодження під час обстрілу артилерією берегових військ Грузії поблизу порту Поті. Саме там цей корабель потопив патрульний катер ВМС Грузії «Тбілісі» у перші дні російського вторгнення у цю закавказьку державу. До Новоросійська через втрату ходу «Міраж» буксувало рятувальне судно Росії.

За інформацією з тих же джерел, пошкодження отримав і малий протичовновий корабель «Муромєц», але він до судноремонтного заводу в Новоросійську дійшов самостійно. Там же завершив латання борту і ремонт надбудови корабля, куди потрапили два грузинських снаряди, і флагман Чорноморського флоту Росії ракетний крейсер «Москва». На борту крейсера перебував командувач Чорноморського флоту Російської Федерації віце-адмірал Олександр Клецков.

За даними «Радіо Бриз», серед екіпажів згаданих трьох кораблів є жертви – 8 загиблих і 10 поранених моряків. Водночас, главкомат ВМФ Росії спростував інформацію про жертви та пошкодження військових кораблів. Однак джерела у портовій службі Севастополя повідомили, що російська сторона подала заявку на вихід плавучої майстерні ПМК до Новоросійська. Керівник «Радіо Бриз» капітан першого рангу запасу Мирослав Мамчак сказав, що для швидкого ремонту пошкоджених кораблів російська сторона має достатньо ресурсів, тож згадані плавзасоби уже незабаром можуть з’явитися у Севастополі.

Він також звернув увагу на те, що командир МРК «Міраж» капітан 3-го рангу Іван Дубик був представлений до високої державної нагороди – ордена Мужності і запрошений на президентський прийом до Кремля.

Коли повернуться російські сили до Севастополя – невідомо. Але відомо, що саме дислоковані в Севастополі кораблі Чорноморського флоту Росії кілька діб блокували у порту Поті український автомобільно-залізничний паром «Грейфсвальд». І саме через російський військових, що організували блокаду грузинського узбережжя, між українськими та грузинськими портами перерване регулярне морське сполучення.

Країна країні...?

На думку деяких українських політиків та експертів, Україна практично була втягнутою у військовий конфлікт на Кавказі саме через російський Чорноморський флот. Адже його кораблі брали участь у блокуванні грузинського узбережжя. Інші політики та оглядачі зауважують: сваритися з Росією не слід, Чорноморський флот все одно залишиться на території України.

За Указом Ющенка, Київ може вимагати, щоб військова техніка Росії залишила територіальні води і повітряний простір України. Заступник начальника генштабу Збройних сил Росії генерал Анатолій Ноговіцин назвав вимоги указу Президента України нелегітимними. «У нас один верховний головнокомандувач для Чорноморського флоту - президент Російської Федерації», — наголосив Ноговіцин. Натомість представник Міністерства оборони України переконує, що указ Ющенка виконати реально: «Будь-який указ Президента буде виконаний. Це позиція керівництва Збройних Сил України. Заявки від Чорноморського Флоту на вхід до Севастополя були подані, але ми не дозвільна інстанція, тож вони були передані до Генерального штабу Збройних Сил України».

Суперечності довкола базування Чорноморського флоту Росії в Криму певною мірою пов’язані з тим, що двосторонні угоди про тимчасове перебування цього флоту на території України недопрацьовані. Так вважає колишній командувач ВМС України Володимир Безкоровайний. «Є норма ООН, згідно з якою, якщо Росія застосовує збройну силу з нашої території, Україна стає суб’єктом війни. Це положення мало б бути відображене в угодах». Також в угодах не зазначений склад Чорноморського Флоту РФ, тобто його чисельність, озброєння на території України.

Російський політолог Андрій Окара вважає, що відносини між Україною та Росією погіршилися настільки, що про порозуміння між Києвом та Москвою і стосовно Чорноморського флоту, і щодо інших проблем зараз говорити не доводиться. У Росії зараз деякі ЗМІ м’яко наближають аудиторію до думки про можливість збройного конфлікту між Україною та Росією, стверджує політолог. А в Україні деякі політики екстраполюють ситуацію в Південній Осетії на свою державу.

Питання перебування та дій Чорноморського флоту на території України, стосунки з Росією загалом залежать передусім не від Москви або Севастополя, а від самого Києва, переконує політолог Ігор Лосєв. Якщо українська влада буде монолітною і рішучою (у рамках міжнародних норм), загрози з боку інших держав будуть не страшними. А важелів впливу на флот вистачає, впевнений Ігор Лосєв. Найпростішим з них є те, що російські кораблі отримують водо- й електропостачання з берега, який належить Україні.

Чисельність особового складу Російського Чорноморського флоту, що базується на території України, становить, за офіційними даними, 11 тисяч осіб. Військово-морський флот іншої держави базуватиметься в Україні ще мінімум дев’ять років. І увесь цей час він займатиме площу в понад 18 000 гектарів. Розрахунок за базування Чорноморського флоту Росії в Україні визначений у двосторонніх угодах і становить 98 мільйонів доларів на рік.


Глас народу

Чи має Чорноморський флот Росії залишатися на території України? Якщо так, то на яких умовах?
Василь, водій:
Не має флот залишатися на нашій території, адже ми окрема суверенна держава.
Олена, підприємець з Якутії:
Я вважаю, хай би залишалося, як є. Уряди мають домовитися, щоб це було на користь і Україні, і Росії. Це підтримує добросусідські відносини між двома країнами.
Михайло, підприємець:
Якщо Росія буде виконувати умови договору, то хай флот залишається. Але, можливо, договір треба переглянути, трохи змінити, якщо в України виникають деякі питання.
Люба, бухгалтер:
Я з Росії, і вважаю, що нічого поганого чи дивного в цьому немає.
Сергій Іванович, пенсіонер:
Ми дві окремі держави, тож чужого флоту не має бути на нашій території. У нас має бути свій сильний флот, який би був спроможний захистити країну.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG