Доступність посилання

ТОП новини

«До вищої міри...» Різні точки зору на смертну кару


Перший заступник Генерального прокурора Сергій Винокуров виступає за повернення в Україну смертної кари. На його думку, українське суспільство на даному етапі розвитку ще не готове до повної відмови від такого покарання. Що стоїть за заявами високопосадовця? Наскільки реально з юридичної точки зору знову запровадити смертну кару як вищу міру покарання? Як ставляться правозахисникам і прості українці до того, щоб злочинців позбавляли життя?

Смертна кара: за

Перший заступник Генерального Прокурора України Сергій Винокуров наголосив, що смертну кару необхідно повернути за скоєння особливо тяжких злочинів. Нещодавно з подібною заявою виступив і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. На його думку, смертю слід карати вбивць. Подібні висловлювання українських високопосадовців правозахисник Дмитро Гройсман називає безвідповідальними. Відсутність смертної кари є обов'язковою умовою для перебуванні держави в Раді Європи. Перед тим як вступити до цієї організації в 1995 році Україна запровадила мораторій на виконання смертних вироків, а в 2000 році вилучила поняття «смертна кара» з Кримінального кодексу. Коли рішенням Конституційного суду смертну кару визнали неконституційною, в Україні очікувало своєї долі більше 500 засуджених до смерті, адже з 1997 року діяв так званий мораторій де-факто щодо цього покарання. Дмитро Гройсман нагадує, що згідно з усіма документами, смертну кару скасували без можливості її відновлення.

На користь застосування смертної кари висловлюються не лише в Україні. Президент Польщi Лех Качинський два роки тому вважав за потрiбне розпочати загальнонацiональну дискусiю про вiдновлення в країнi смертної кари. Мовляв, відмовляючись від смертних вироків, держава тим самим стає на бік злочинця, а не жертви. У багатьох європейський країнах, таких як Італія, Фінляндія, Австрія, Франція, смертна кара скасована повністю. А у 37 американських штатах ще засуджують до вищої міри. В інших 13 штатах смертна кара заборонена. Найбільше людей, які чекають виконання смертної кари, в штаті Техас. А загалом в Америці 3263 особи перебувають на так званому “Death Row” ( смертельна шеренга), тобто очікують виконання кари.

В Україні зараз 1493 засуджених до довічного ув’язнення, з них 15 жінок , каже заступник голови департаменту з питань виконання покарань Анатолій Висичанський. На утримання одного засудженого довічника щороку держава витрачає 13 тисяч 158 гривень 20 копійок, або 1096 гривень 50 копійок на місяць, або 36 гривень 55 копійок в 1 день.

…і проти

Повертатися до смертної кари - це значить порушувати міжнародні угоди, стверджує політолог Олексій Гарань. Україна взяла на себе чітке зобов’язання при вступі до Ради Європи, всі європейські країни виступають проти смертної кари.

Існування смертної кари жодним чином не покращує кримінальну ситуацію в державі, переконаний співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. «В Україні смертна кара була лише за вбивство за обтяжуючих обставин. Якщо подивитися на статистику, то кількість вбивств умисних, коли була смертна кара і коли її відмінили, однакова».

Бог дав право людині народжувати, а не вбивати собі подібних, розмірковує правозахисник Ігор Воскобойников. Якщо ж відкинути філософські та релігійні міркування, то, враховуючи роботу української міліції і судів, рівень їхньої корумпованості й непрофесійності, про повернення смертної кари і мови не може бути. «Люди мають право очікувати справедливості не через 30-50 років, коли ні суддів уже не буде, ні людей, яких розстріляють, або, які довічно зараз сидять без вини», - стверджує він.

Кожен із засуджених до довічного ув’язнення через 20 років, згідно з українськими законами, має право подати апеляцію, якщо вважатиме себе невинно засудженим.

Глас народу

Чи потрібно повернути Україні смертну кару?

Вікторія, медсестра:
Треба повернути за тяжкі злочини. Бо людина не має права позбавляти життя іншого.
Олег, керівник відділу:
Думаю, що крім смертної кари є багато інших покарань. А вона не може вирішити ті питання, які перед нею ставляться.
Тамара, підприємець:
Треба, щоб смертна кара була. Але потрібен справедливий суд. А от якщо вже доведено, що людина вбивала або ґвалтувала, то їй треба присуджувати смертну кару. Вона має лякати злочинців.
Олександр, менеджер:
Якщо ми прагнемо в Європу, то треба прагнути і до їхніх стандартів. Мабуть, смертна кара не потрібна.
Валентина, пенсіонерка:
Смертна кара потрібна, щоб налякати злочинців, щоб зменшити рівень злочинності в Україні.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG