Доступність посилання

ТОП новини

Американські виборці незадоволені станом економіки


Нью-Йорк – Як показало опитування громадської думки у Сполучених Штатах, виборці виявили у липні менше певності щодо економічної політики свого уряду у порівнянні з попереднім місяцем.

У США часто проводять опитування на тему популярності президентських кандидатів. А урядові важливо також знати, як громадськість оцінює його діяльність. Тому періодично вимірюють настрій щодо економіки, хоча відомо, що країна переживає період спаду ділової активності. Це дає змогу вносити корективи у певні плани, виправляти можливі помилки, краще координувати діяльність відомств. Але уряд не замовляє цих опитувань. Як правило, їх замовляють і фінансують інформаційні агенції, великі газети, відділи новин телевізійних компаній. А зацікавлених теж багато, не лише уряд, а й законодавці у Конгресі, Білий дім, промислові підприємства, не кажучи вже про президентських кандидатів. Липневе опитування було здійснене інформаційною агенцією «Ройтер» спільно з соціологічним інститутом Зогбі.

За точку відрахунку індексу настрою беруть липень минулого року, саме тоді почали вираховувати індекс настрою країни. Той рівень взяли за 100. Виборцям ставлять десять запитань: що вони думають про президента, про Конгрес, про напрямок, в якому рухається країна, яким вони бачать власне фінансове майбутнє, як оцінюють перспективи своїх дітей, їхні шанси на успіх у житті тощо. Соціологи обдзвонюють, скажімо, тисячу або дещо більше потенційних виборців (це вважається досить представницькою кількістю), і пропонують виставити оцінку. Якщо середня оцінка вище ста, значить настрій громадськості поліпшився у порівнянні з торішнім, якщо нижче – погіршився.

Цьогорічний індекс – 88,7. Економічну політику уряду у липні схвалило лише 10 відсотків виборців – на 4 відсотки менше, ніж у червні. Тут, очевидно, далося взнаки подорожчання харчів та пального, катастрофічні повені на Середньому Заході, лісові пожежі у Каліфорнії.

Дещо підвищився індекс популярності президента Буша, сягнувши 25 відсотків, на один більше, ніж у червні. Зате оцінка діяльності Конгресу залишається найнижчою – 11%. Певність у майбутньому успіхові своїх дітей висловило 59 відсотків виборців – на 1 відсоток менше, ніж у червні. Так само на один відсоток зменшилася кількість американців, які почуваються у безпеці в перед іноземними загрозами і схвалюють зовнішню політику країни. До речі, щодо президентських кандидатів. За результатами опитування, щойно проведеного Інститутом Геллапа, республіканський кандидат Джон МакКейн і його демократичний суперник Барак Обама йдуть майже нарівні – відповідно 42 і 43 відсотки популярності.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG