Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни вважають, що відносини з Україною стрімко погіршуються


Росіяни вважають, що відносини їхньої держави з Україною нині гірші, ніж зі Сполученими Штатами. Такі результати опитування, яке провели російські соціологи з Центру Юрія Левади.

За цими даними, 82 відсотки росіян нині вважають, що відносини з Україною є прохолодними, напруженими або ж ворожими. Це на 19 відсотків більше, ніж минулого року.

«Це ми напряму пов’язуємо з конфліктом у Південній Осетії та Абхазії і тією позицією, яку зайняла Україна, досить рішучою. І, мабуть, не стільки з самою позицією, а з тим, як її подають у російських мас-медіа, передовсім на телебаченні. Ми за багатьма опитуваннями помічали, що саме державні канали телебачення відповідають за формування громадської думки в сучасній Росії», – каже Радіо Свобода аналітик Левада-Центру Денис Волков.

Для порівняння, 94 відсотки росіян негативно оцінюють відносини Росії з Грузією і 75 відсотків – зі Сполученими Штатами.

«Стосовно Сполучених Штатів, чому відносини з Україною оцінюють навіть гірше, то це можна прокоментувати так, що на сильного не дуже й образишся. А ось на того, хто поруч, що колись був разом, а зараз проводить самостійну політику і не хоче підкорятися думці Москви, то це сприймається як образа», – зауважує соціолог Денис Волков.

У серпневому опитуванні Левада-Центру взяли участь 1600 росіян, статистична похибка не перевищує 3 відсотків.

За результатами одного з попередніх опитувань, яке проводили серед росіян у квітні, Україна опинилася на третьому місці у списку недружніх до Росії держав, після Грузії і Сполучених Штатів.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG