Доступність посилання

ТОП новини

Грузинська криза і американсько-російські відносини


Гордон Джондроу
Гордон Джондроу

Вашингтон – Напад на Грузію і фактична окупація країни російськими військами вкрай негативно вплинули на стосунки Москви з НАТО і Сполученими Штатами. Деякі оглядачі навіть згадують протистояння періоду «холодної війни», яка, здавалося б, відійшла у минуле внаслідок розвалу Радянського Союзу.

У Вашингтоні на грузинську кризу реагують вельми негативно.

Представник Білого дому Гордон Джондроу сказав, що США не зможуть відновити військову співпрацю з Москвою до розв’язання проблеми з окупацією Грузії.

Він додав, що «настане день, коли ми зможемо відновити військову співпрацю з росіянами». Сподіваємося, додав Джондроу, що прийде день, коли ми зможемо відновити те, що я назвав би нормальною співпрацею з росіянами. Але нині росіяни роблять певні кроки, які не відповідають їхньому прагненню стати частиною Європи – єдиної, вільної та мирної, підкреслив Джондроу.

«Вашингтонові є чого боятися»

Газета «Нью-Йорк Таймс» пише, що Росія своїм вторгненням до Грузії розпочинає тривалий період нової ворожнечі щодо Заходу, а тому Вашингтонові є чого побоюватися.

За прогнозом Пітера Бейкера, аналітика «Нью-Йорк Таймс», Москва може використати свій вплив, гроші, енергетичні ресурси, право вето у Раді Безпеки ООН і свій військово-промисловий комплекс, щоб завдати шкоди американським інтересам у міжнародних справах.

Наприклад, продажем значної кількості озброєнь антиамериканським режимам у Венесуелі, Сірії, в Ірані; припиненням співпраці у боротьбі з міжнародним тероризмом і поширенням атомної зброї.

Росія може маніпулювати постачанням енергоносіїв, як вона це вже робила з Україною.

Росія також може прагнути витіснення американської військової бази з Киргизстану, а ця база відіграє важливу роль в операціях НАТО в Афганістані.

Засоби впливу США – обмежені

Америка має засоби впливу на Росію, але небагато. Сенатор Джон МакКейн, республіканський президентський кандидат, пропонує виключити Росію з так званої «великої вісімки» – групи найрозвиненіших демократичних країн, не допускати вступу Росії до Всесвітньої організації з торгівлі, посилити ізоляцію дедалі більш автократичного Кремля...

Тим часом, виглядає так, що Росія після виведення військ із Грузії має намір залишити частину своїх солдатів на території цієї суверенної держави.

Криза триває...

XS
SM
MD
LG