Доступність посилання

ТОП новини

Уряд обіцяє допомогу всім школам у зоні стихійного лиха


Івано-Франківськ – Кожна родина, що постраждала від стихійного лиха і в якій є діти, повинна отримати 1000 гривень для підготовки до нового навчального року. Кожну школу, яка є в зоні стихійного лиха, навіть якщо вона не постраждала, капітально відремонтують. Про це заявила сьогодні Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко під час перебування на Івано-Франківщині. Основною метою поїздки було ознайомлення з відновлювальними та ремонтними роботами в навчальних закладах у зоні стихійного лиха і підготовкою до нового навчального року.

Більше 175 тисяч дітей шкільного віку підуть 1 вересня до школи. Загалом освітянській галузі області стихія завдала збитків на 14 мільйонів 200 тисяч гривень. Це 116 шкіл, 7 дошкільних, 16 позашкільних закладів, 10 відомчих установ. У кожній школі, як мовиться, своя біда: десь затопило підлогу, десь вода забрала дрова, зруйнований спортивний майданчик чи спортивний зал, пошкоджена котельня. Прикладом постраждалої школи є ЗОШ № 2 у Галичі. Її директор Галина Бродович, каже, що школа дуже старенька, їй уже більше ста років. «Міститься в семи приміщеннях, їх навіть корпусами не назвеш. Всі приміщення були підтоплені. Були класи, в яких було 20 см води, а були класи, в яких до 50 см. Найбільше постраждала в нас бібліотека – там було більше 1,5 м води».

За словами Галини Бродович, на ремонт школи їм потрібно понад 300 тисяч гривень. Нині з державних коштів отримали трохи на ремонт спортзалу. Інші роботи проводили самотужки. В багатьох школах відновлювальні роботи розпочалися з очищення приміщень від намулу, зривання підтоплених підлог, латання дахів. Здебільшого власними силами і з місцевих коштів. З минулого тижня пішло фінансування з держбюджету.

Школи на Івано-Франківщині постраждали найбільше

Та щоб завершити ремонти за цей останній перед 1 вереснем тиждень, на нараді і не йшлося. Зробити все, звичайно, нереально. По всіх областях від стихії постраждало 315 навчальних закладів, найбільше,45%, на Івано-Франківщині. Зараз лише кожна третя повністю готова до нового навчального року. Але, запевняють, з 1 вересня діти вчитимуться у школах, а відновлювальні і ремонтні роботи продовжуватимуться. Називалася інша дата: 15 жовтня, початок опалювального сезону. До цього часу треба завершити ремонти котелень, спортивних і актових залів.

А ще сьогодні на нараді в Івано-Франківську прозвучало, що йдеться не лише про школи, які зазнали пошкоджень від стихії, а загалом про всі, які є в зоні стихійного лиха. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про новий підхід. Ми беремо всі навчальні заклади тих населених пунктів, сказала вона, де було стихійне лихо, і зробимо з них загальний перелік – всіх, які є, не тільки постраждали, а є в зоні стихійного лиха.

По кожному навчальному закладу за кілька днів необхідно буде скласти спеціальний кошторис на капітальні видатки по всіх роботах, окремо визначитись, що потрібно з інвентаря, обладнання. Уряд обіцяє зміни в порядку фінансування: для кожної школи свій власний розрахунок у казначействі і право директора самому розпоряджатися коштами. Гроші можна буде використати й наступного року, бо за ці кілька місяців, звісно, завершити капітальні ремонти не вдасться.


  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG