Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Туск: ПРО в Польщі сприятиме розвиткові регіону


Варшава – Військове вторгнення Росії до Грузії переконало не лише керівництво Польщі у необхідності швидше домовлятися з американцями про розташування елементів протиракетної оборони. Рішення уряду підтримала і громадська думка, яка перед тим була проти. Однак мешканці містечок, що опиняться навколо майбутніх баз, все ж мають застереження. Переконувати їх вирішив сам прем’єр-міністр Дональд Туск.

У понеділок керівник польського уряду Дональд Туск вирішив зустрітись з представниками місцевої влади міста Слупська та села Редзиково, поблизу яких мають розташувати бази з ракетами-перехоплювачами. Напередодні зустрічі прем’єр вдався до економічних аргументів.

За його словами, йдеться «про серйозні проекти інвестицій в інфраструктуру. Головна проблема – це побудова добрих автошляхів, зокрема такого, що з’єднає Слупськ із Ґданськом. Упродовж наступних днів будемо розглядати урядові інвестиційні пріоритети, щоб утворити комплексний проект розвитку регіону. У випадку здійснення ідеї розміщення тут «елементів щита» можемо думати про те, щоб ефективно використати інтелектуальний потенціал регіону. Зокрема, можемо створити навчальні установи, які займатимуться проблемами так званої «зеленої енергетики», заявив Туск.

Місцева влада підтримує плани Туска

Прем’єр пообіцяв, що уряд передасть для цивільних інвестицій земельні ділянки, що належать війську. Представники мерії міста Слупська та представники місцевої влади навколишніх населених пунктів із задоволенням зустріли слова прем’єра.

Місцева влада мріє побудувати аеропорт на території колишнього військового полігону. Це, на їхню думку, могло б покращати обслуговування туристів, що прибувають відпочивати на берег Балтійського моря. За словами голови округу Редзіково Маріуша Хмеля, він задоволений тим, що після зустрічі з ними прем’єр також зустрічатиметься з мешканцями Слупського району. Він особисто запевнятиме їх, що уряд гарантує їм безпеку. «Прем’єр сказав також про те, що існують реальні шанси, що розміщення у нас елементів ПРО не стане проблемою, але створить можливості для розвитку регіону».

У п’ятницю прем’єр Дональд Туск зустрічатиметься з мешканцями Слупська, Редзікова та інших населених пунктів Поморського воєводства.

Ïхня позиція тепер у меншості, бо після збройного конфлікту на Кавказі близько 60 відсотків поляків вирішили підтримати розміщення на території країни елементів ПРО, а 65 відсотків вбачає небезпеку для Польщі з боку Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG