Доступність посилання

ТОП новини

«До зони вільної торгівлі з ЄС Україна адаптуватиметься 5-10 років» – заступник міністра


Про це в ефірі Радіо Свобода заявив заступник міністра економіки Валерій П’ятницький.

«СОТ – це одна з передумов того, щоб ми могли рухатись вперед. Це як фундамент, який ми створили. Далі ми вже можемо рухатися, але цей процес не може обмежуватися лише переговорами. Це робота, яка займе не 1-2, а 5-10 років, не менше. Зона вільної торгівлі не буде створена після моменту її підписання. Угода є планом дій країни, яка підписує цю угоду», – зазначив Валерій П’ятницький.

За його словами, «без антимонопольного регулювання вільно торгувати з Україною важко. Є змова постачальників продукції в супермаркети, які злагоджено і синхронно піднімають ціни на товари, і людям нікуди піти, немає альтернативи. Антимонопольне регулювання у нас має бути таким, як і в Європі», – сказав економіст Володимир Лановий і продовжив: «Формально Україна буде в зоні вільної торгівлі з моменту підписання угоди. Для цього потрібен один рік».

«Всі ці реформи протягом одного року впровадити неможливо. Це складний процес, в який треба вкладати значні кошти. Підприємства не можуть протягом року змінити свої технології протягом 5-10 років», – підкреслив Валерій П’ятницький, додавши: «Обсяг експорту нашої продукції в Європу зростає. Україна має певний потенціал і ми маємо його задіяти».

А Володимир Лановий зазначив: «Економіка деградована. Десятиліттями технологічні модернізації наших підприємств не відбувалися. Та ж металургія залишається на рівні 60-70 років. Але давайте звернемо увагу на Румунію, економічний потенціал якої нижчий, ніж у нас. Вона стала членом ЄС і тепер інвестори , обираючи між Україною та Румунією, обирають Румунію».

За словами Валерія П’ятницького, «можливо, події на Кавказі додадуть розуміння з боку ЄС більшої актуальності поглиблення відносин з Україною».

«Погляд на Росію і погляд на Україну з Заходу будуть різними. Якщо певний час нас вважали ідентичними, то після 2004 року Україну відділили від Росії, а тепер відбудеться другий акт такого відділення», вважає Володимир Лановий.

«Я думаю, що через наше поглиблення економічних відносин з ЄС, своєрідне взаємопроникнення, взаємозалежність буде підвищувати рівень загальної безпеки України і на Європейському континенті і в світі», – зауважив Валерій П’ятницький.

XS
SM
MD
LG