Доступність посилання

ТОП новини

Гілларі Клінтон підтримала Барака Обаму на з’їзді Демократичної партії


Сенатор Барак Обама - кандидат на посаду президента США від Деморкатичної партії
Сенатор Барак Обама - кандидат на посаду президента США від Деморкатичної партії

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах триває з’їзд Демократичної партії. Як сподівається Національний комітет, організатор з’їзду, це зібрання у Денвері, штат Колорадо, має згуртувати демократів навколо сенатора Барака Обами. Його висувають кандидатом на президента країни.На підтримку Обами висловилась також сенатор Гілларі Клінтон.

Цікаво спостерігати, як це робиться практично – намагання згуртувати партію, котра зазнала розколу у перебігу первинних виборів. Їх виграв Обама, але майже половина демократів проголосувала за Гілларі Клінтон.

Всі виступи у палаці Пепсі присвячені головній меті демократів – перемозі на президентських виборах. Промови, заклики, транспаранти, відео-сюжети мають переконати виборців, що Обама такий, як вони, попри екзотичне ім’я та біографію.

Промова Мішель Обами, дружини кандидата, була майже математично розрахована так, щоб пом’якшити її доволі жорсткий імідж сухої ділової жінки. До того ж, на одному з мітингів Мішель заявила, що дякуючи успіхові чоловіка на первинних виборах вона може пишатися своєю країною вперше у житті. Ця заява відштовхнула багатьох виборців, тож у промові на з’їзді Мішель зробила все, щоб виглядати лагідною, поблажливою матір’ю двох дівчаток, відданою дочкою своїх батьків, опорою родини.

Виступав також сенатор Едвард Кенннеді, який взяв участь у з’їзді попри смертельну хворобу. Він закликав делегатів заради пам’яті свого брата, президента Джона Кеннеді, допомогти обрати Барака Обаму.

Виступ Гілларі Клінтон

У Денвері виступила Гілларі Клінтон, вчорашня суперниця Обами. Відомо, що певна частина делегатів з’їзду воліла бачити її якщо не на місці самого Обами, то принаймні кандидатом на віце-президента. Цікаво, що як показало щоденне опитування Інституту Геллапа, республіканський кандидат Джон МакКейн за популярністю серед виборців вперше випередив Обаму. Тож завдання Гілларі – переконати усіх демократів віддати свої голоси Обамі.

Делегати зустріли Гілларі Клінтон овацією. Вона зробила все, чого від неї очікували і сподівалися організатори. Вона закликала своїх прихильників, а їй на первинних виборах віддали свої голоси 18 мільйонів демократів, об’єднати партію і підтримати Обаму. «Країна потребує змін, і Обама усособлює зміни», – сказала пані Клінтон. Делегати влаштували їй овацію. Невідомо, щоправда, як вони сприймуть її підтримку Обами. Якраз у дні з’їзду демократів телебачення показує республіканські рекламні ролики, де використані критичні висловлювання Гілларі на адресу Обами.

Делегація Держдуми і представники Грузії та України перебувають у Денвері

На з’їзд Демократичної партії прибула група депутатів на чолі з Михайлом Маргеловим, головою комісії закордонних справ Думи. Це його комісія запропонувала Кремлеві визнати незалежність ніким більше не визнаних республік – Південної Осетії та Абхазії, що є складовими частинами Грузії.

Американці засуджують Москву за вторгнення і окупацію маленької країни. Лунають заклики піддати Кремль ізоляції, повиключати з міжнародних організацій. Але у той час, як у Москві пан Медведєв запевняє, що Росія обійдеться без зв’язків зі Сполученими Штатами, у Денвері думська делегація намагається нав’язати контакти, поки що без видимого успіху.

Там присутня також грузинська делегація, яку очолює голова парламенту Давид Бакрадзе, і їх приймають вельми тепло, так само, як і Раїсу Богатирьову, секретаря Ради національної безпеки й оборони України.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG