Доступність посилання

ТОП новини

Британський міністр закордонних справ у Києві говоритиме про Грузію


Міністр закордонних справ Великої Британії Дейвід Мілібанд
Міністр закордонних справ Великої Британії Дейвід Мілібанд

Лондон – До столиці України з одноденним візитом прибуває міністр закордонних справ Великої Британії Девід Мілібенд. Його метою є підтримати Україну у зв'язку з агресією Росії проти Грузії.

Девід Мілібенд з першого дня російської агресії проти Грузії став на жорстку позицію і виступив від імені британського уряду із різким осудом Кремля. Відтак на надзвичайному засіданні НАТО у Брюсселі, присвяченому ситуації в Грузії саме Мілібенд озвучував рішення Альянсу, а далі відвідав Тбілісі, щоб виступити з підтримкою Грузії.

Напередодні візиту до Києва Мілібенд відреаґував на визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії, назвавши це рішення невиправданим і неприйнятним. Міністр повідомив, що у зв’язку із цим проводить міжнародні консультації, а також їде до Києва, щоб «забезпечити якнайширшу коаліцію проти російської агресії в Грузії».

Мілібенд обговорить значення для України та всього регіону останніх подій у Грузії. Відбудуться зустрічі з Президентом Віктором Ющенком, Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко та українським колегою Володимиром Огризком.

Британський уряд є найбільшим прихильником членства України в ЄС та НАТО серед країн старої Європи. Британія наполегливо підтримувала надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО у Бухаресті, де цю ініціативу заблокували Німеччина і Франція. Схоже, нині негласно ці країни визнають рацію Лондона, а тому Мілібенд відіграє дедалі помітнішу роль у човниковій дипломатії останніх днів.

У Києві він виступить з осудом Росії, а також дасть прес-конференцію. Примітно, що візит відбувається напередодні позачергової зустрічі ЄС 1 вересня, а також саміту ЄС-Україна 9 вересня, на яких ухвалюватимуться важливі рішення щодо Росії, Грузії й України.

Днями британський міністр дав інтерв’ю газеті Guardian, в якому вкотре підтримав Україну і Грузію. Зокрема, у ньому він заперечив твердження деяких фахівців та політиків, що начебто залучення до НАТО України та Грузії може вихолостити принцип колективної оборони цієї організації, бо західні країни не захочуть воювати проти Росії.

Мілібенд сказав, що, наприклад, Естонія, Латвія та Литва стали повноправними членами, не зменшивши ваги членства: «Упродовж десяти років перед тим люди казали: як ці країни можуть бути членами НАТО? Але ж це незалежні країни. Це не якийсь там колишній Радянський Союз. Вони є незалежними суверенними країнами з демократичними урядами, що мають повне право ухвалювати свої власні рішення на засаді волі свого власного народу. Тому я вважаю цілком правильним розглядати членство Грузії та України в процесі розбудови цих країн як постійної величини у міжнародному ландшафті, а не як випадковість».

(Лондон – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG