Доступність посилання

ТОП новини

«Росія розділяє Грузію». «У нас газ, а у вас?» (Польська преса про Грузію)


Варшава – У середу перші шпальти польської преси рясніють статтями про Грузію. Про тон коментарів свідчать самі заголовки: «Росія розділяє Грузію», «Шах-мат Медведєва», «Росія не боїться «холодної війни».

Щоденник «Газета виборча», коментуючи рішення Росії визнати незалежність Південної Осетії та Абхазії, вказує на те, що Москва вперше від розпаду СРСР свідомо порушила державні кордони на пострадянському просторі. Прецедентним є й те, що Росія в односторонньому порядку де-факто довела до розвалу Грузії, коментує газета.

«Газета виборча» наводить заяву польського президента щодо подій в Грузії. Лех Качинський, зокрема, сказав, що «кроки Росії не можуть залишатись без різкої протидії країн вільного світу».

«У нас газ, а у вас?», – так підсумовує «Газета виборча» ставлення Росії до Євросоюзу. Кажучи таке, Росія холоднокровно дивиться у вічі країн Західної Європи. Водночас Москва продовжує імперську політику на Кавказі. «Що нам далі робити, чи ми зовсім безсилі?» – запитує щоденник.

«Ґазета виборча» пише, що найжорсткішим заходом щодо Кремля було б оголошення ембарґо на торгівлю з Росією, перекриття рахунків російських енергетичних компаній «Газпром» та «Лукойл» в європейських банках.

Експерти також вказують на те, що російський капітал не такий віддалений, бо він прив’язаний до європейського ринку, є частиною інвестицій у країнах Західної Європи, де російські олігархи охоче скуповують нерухомість.

Газета «Дзєннік» зауважує, що відповідь Євросоюзу на російські дії в Грузії треба очікувати наступного тижня, в понеділок, коли відбудеться спеціальний саміт лідерів країн-членів ЄС. «Дзєннік» цитує керівника польського МЗС Радослава Сікорського, який вважає, що для ЄС цей саміт буде практичним тестуванням щодо вироблення принципів єдиної зовнішньої політики Євросоюзу. Газета зауважує, що попри запевнення Москви, що вона не боїться міжнародних санкцій після її кроків у Грузії, видно, що міжнародні інвестори забирають свій капітал з російського ринку. Якщо Росія піде з усіма нами на війну, тоді вона знову зазнає невдачі», – підсумовує в інтерв’ю в газеті «Дзєннік» міністр закордонних справ Радослав Сікорський.

«У якому напрямку прямує Москва?», – запитує газета «Жечпосполіта». Мова йде не лише про столицю Росії, а й про флагман російського Чорноморського флоту, який, вийшовши з бази в Севастополі, прямує до берегів Грузії. У зв’язку з цією подією «Жечпосполіта» прогнозує, що Чорне море може невдовзі стати ареною майбутнього російсько-українського протистояння. Відомо, що набрав чинності указ Президента України Віктора Ющенка про обмеження в пересуванні кораблів російського Чорноморського флоту, наголошує щоденник. «Що станеться, коли «Москва» на шляху до грузинського порту Поті зустріне воєнні кораблі НАТО?» – запитує «Жечпосполіта».

Щоденна варшавська газета «Жицє Варшави» повідомляє про вуличне дійство громадського товариства «Солідарні з Грузією». Акція проходила на Замковій площі, що неподалік Старого міста. Там лунали заклики купувати грузинські продукти, зокрема вино. «Не бійся Путіна – пий грузинські вина», – такий був головний клич дійства. У рамках акції відбувся збір харчів та одягу для потерпілих у війні з Росією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG