Доступність посилання

ТОП новини

Чорноморський флот: зміна правил гри?


Київ – Україна може порушити питання про збільшення оренди за базування Чорноморського флоту Росії в Севастополі, заявив Президент Віктор Ющенко в інтерв’ю агентству Reuters. Водночас сьогодні Кабінет міністрів затвердив президентський указ про порядок перетину державного кордону України військовослужбовцями і кораблями Чорноморського флоту Росії. Перед цим соратники Президента заявляли, що доля цього рішення є іспитом для уряду на захист національних інтересів.

За новими правилами, Росія має інформувати Україну про те, яким чином її кораблі і вояки перетинають українські кордони. Свій указ про пересування Чорноморського флоту Президент України затвердив ще 13 серпня. Відтоді з Секретаріату Президента почала лунати критика на адресу уряду. Мовляв, Прем’єр Юлія Тимошенко не поспішала схвалювати документи про флот через те, що грає на руку Москві.

Сама Юлія Тимошенко, яка сьогодні затвердила президентську ініціативу, запевнила, що це технічний крок.

Сьогодні, сказала вона, ми ухвалили технічні форми звітності, технічні форми обміну інформацією між Україною і Чорноморським флотом. Я не бачу там ніякого конфлікту, ніякого протистояння, запевнила Прем’єр.

Позитивно оцінює запровадження цього указу доцент Києво-Могилянської академії, оглядач газети «Флот України» Ігор Лосєв. Чорноморський флот Російської Федерації, вважає він, треба поставити в законні рамки на теренах України. Адже за часів Кравчука і Кучми це військове формування звикло робити на території України все, що йому заманеться, абсолютно себе нічим не обмежуючи.

Українська влада повинна знати, коли, куди, з якою метою йдуть російські кораблі, російські військові контингенти, які базуються на теренах України, сказав Лосєв.

Президентський указ підвищує патріотизм до Росії?

Між тим, серед пропрезидентських сил не всі схвалюють указ Віктора Ющенка щодо Чорноморського флоту. Зокрема, колишній представник Президента України в Криму, а нині народний депутат з НУНС Геннадій Москаль сказав Радіо Свобода, що «якби не було указу Президента по Чорноморському флоту, спокійно б цей крейсер «Москва» прийшов, і ніхто б не звернув на нього уваги, оскільки він постійно заходив і виходив з Криму. Тільки з’явився указ Президента, як 95% населення Криму вийшло з прапорами російськими, з квітами, на човнах зустрічати цей своєрідний крейсер «Аврора». Ми на рівному місці підняли патріотизм до Росії».

Вистачає критиків і наміру Президента підвищити плату за базування Чорноморського флоту в Криму. Народний депутат України з Партії регіонів Олексій Плотников, вважає, що «це не зовсім зрозуміло з точки зору загальної угоди про перебування Чорноморського флоту. Там ціна не піднімається протягом усього терміну перебування».

Олексій Плотников попереджає, що через флот може розгорітися економічна війна з Росією. З боку Росії, за його словами, буде ембарго на постачання українського молока, сиру та багато чого іншого. Росія підвищить плату за споживання російського газу в Україні. Україна може підвищити плату за транзит. Тобто, якщо це буде зроблено, це буде одним із кроків до відновлення повномасштабної економічної війни з сусідньою державою, вважає Плотников.

Натомість голова парламентського комітету з питань оборони і національної безпеки НУНСівець Анатолій Гриценко переконаний: лише піднімаючи оренду за флот, Україна зможе захистити свої інтереси. За його словами, в угодах з Росією записано, що, починаючи з 2008 року, Росія повинна платити Україні за орендовані флотом об’єкти за українськими законами. А вони, на думку Анатолія Гриценка, передбачають ринкову оцінку орендованого майна і відповідно ринкову орендну плату.

Нині Україна отримає за базування російських моряків в Криму майже 100 мільйонів доларів щороку. Ці гроші Київ отримує не прямо, а у вигляді списання боргу за російський газ. За підрахунками видання «Дзеркало тижня», Україна щороку недотримує за російський флот близько півтора мільярда доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG