Доступність посилання

ТОП новини

65-ий Венеціанський: менше зірок – більше фільмів


Рим – У Венеції відкрився 65-ий Міжнародний кінофестиваль, що триватиме до 6 вересня. За задумом його організаторів, цього року менше шику і гламуру голлівудських зірок, більше простору для маловідомих акторів. Традиційно багато американських фільмів, але дуже помітна, зокрема, присутність і італійського кіно. Загалом у конкурсній програмі 21 стрічка.

Найдавніший кінофорум Європи відкрила позаконкурсна комедія режисерів братів Коенів «Спалити після прочитання» («Burn After Reading») про комічні пригоди агента ЦРУ. У головних ролях зіркова трійка: Джордж Клуні, Бред Пітт і Джон Малкович.

Клуні і Пітт прибули до Венеції не лише заради презентації фільму. На їхню честь влаштували благодійну вечерю, щоб зібрати кошти для нужденних в африканському регіоні Дарфур. З боку господарів фестивалю – це своєрідний жест уваги саме до пана Клуні, відомого поборника прав і свобод знедоленого народу.

Журі Венеціанського конкурсу очолює німецький режисер Вім Вендерс.Упродовж дев’яти днів на венеціанському Лідо відбудеться 19 світових прем’єр. З-поміж 21 конкурсної стрічки – 5 картин зі США, 4 з Італії, по три – від Франції і Японії, два фільми з Німеччини. Решта – роботи спільного виробництва. Жодної картини від Східної Європи. У головному конкурсі один російський фільм: Олексій Герман-молодший презентує картину «Паперовий солдат».

Фестиваль – надто патріотичний?

Фестиваль щойно розпочався, а стосовно його програми вже пролунали критичні відгуки. Німецький часопис «Spiegel» назвав кінофорум надто «патріотичним» через велику кількість фільмів італійського виробництва, зокрема у конкурсній програмі. На такі закиди директор Венеціанського фестивалю Марко Мюллер відповів: «Видання «Spiegel» не прочитало програму уважно. 8 італійських стрічок з-поміж 55 у загальному переліку – це нормально. Поза тим, якби вони придивилися, то помітили б, що вперше за 20 років у конкурсній частині аж два німецьких фільми».

Втім, патріотизм організаторам кінофоруму важко заперечити. У четвер 28 вересня героєм вечірньої кінопрезентації буде знаменитий італійський стиліст Валентино Ґаравані. У рамках секції «Горизонти», присвяченій новаторському і документальному кіно, представлена стрічка «Останній імператор» («The Last Еmperor»).

Це документальна історія про життя і творчість великого дизайнера. Фільм зняв американський журналіст видання «Vanity Fair» Mетт Тірнауер. На вечірку до Валентино спеціально прибудуть Ґвінет Пелтроу та Ума Турман. Завітають Шарліз Терон і Кім Бесинджер, адже наступного дня вони як виконавці головних ролей мають бути на презентації конкурсного фільму «The Burning Plain» режисера Ґільєрмо Арріаґа.

Окрім Валентино, ще один італійський гість Венеціанського форуму: Адріано Челентано. 4 вересня він разом з дружиною Клаудією Морі поза конкурсом представить оновлену версію свого старого фільму «Yuppi Du». За вклад у кіномистецтво почесного Золото лева з рук Челентано отримає італійський режисер, сценарист і продюсер Ерманно Олмі.

Скандальний резонанс на фестивалі пророкують іранській картині «Khastegi» («Tedium» – назва фільму у міжнародному прокаті ), яку показують в секції «Горизонти». Режисер і письменник Бахман Мотамеді каже, що його стрічка – правдива історія про життя сімох транссексуалів у сучасному Тегерані. Тема дискусійна в західних країнах, а ще більше – в ісламському суспільстві. Тому кінооглядачі застерігають, чи не з’явиться після прем’єри реакція офіційного Тегерана. Нещодавно, як відомо, влада Ірану заборонили молодій іранській актрисі виїзд за межі країни через те, що вона знялася у голлівудському фільмі без мусульманської хустини.

На 65-му Венеціанському фестивалі, окрім іранської стрічки, демонструють роботи інші представники так званих екзотичних кінематографічних шкіл. Є фільми з Ефіопії та Алжиру. На переконання директора фестивалю Марко Мюллера, участь цих картин у престижному європейському кінофорумі розширює уяву про те, яким є сьогодні світове кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG